Sunday, 21 May 2017

Master & Ph.D Talk :: 5 Tips to Prepare for Viva

Skrang ni aku tengah pulun untuk siapkan thesis untuk disubmit ke Graduate School. Setiap kali aku menulis, kepala aku asyik fikir pasal Viva jer. Fyi, viva is a final oral examination for postgrad student. Aku takut sangat nak mengahadapi Viva nanti. Dalam kepala, asyik duk fikir - betul ke apa yang aku tulis ni, macam mana nanti kalau examiner tanya itu, tanya ini, tanya  pasal A, tanya pasal B, tanya pasal xyz..aduuusss.. mati aku nak jawab..

So, aku pun ambik inisiatif untuk attend workshop pasal "Viva Preparation" yang dianjurkan oleh pihak Universiti untuk meredakan sikit kegusaran hati aku ni. Alhamdulillah, universiti tempat aku belajar ni, namely UPM sangat membantu dalam menyediakan kemudahan  dan workshop-workshop untuk student postgrad. 

Lecture pasal Viva tu diberi oleh seorang profesor dari UPM ni. Best lah talk dia & sangat infomatif. Lepas habis workshop tu, akudah boleh agaklah apa yang akan berlaku pada hari Viva nanti & bolehlah prepare apa yang patut. 

So, based on apa yang disampaikan oleh Prof masa lecture tu, aku share kan 5 TIPS ni - 5 Tips to Prepare for Viva for Master and Ph.D Candidate. Tips ni buat peringatan diri sendiri untuk menghadapi VIVA kelak.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/05/5-tips-to-prepare-for-viva-phd.html


Semoga Tips ni dapat membantu korang jugak untuk menghadapi VIVA nanti. 
Doakan aku berjaya ya... Thank in advance u all.


19 comments:

  1. Replies
    1. Terima kasih kak PI, dari saya mula blogging sampai skrang, akak selalu bagi saya kata2 semangat. Saya terharu sangat2. Terima kasih banyak2 kak.

      Delete
  2. viva fyp pun takut sebelum ni. tak tahu la kalau master phd ni macam mana. btw all the best for upcoming viva.

    ReplyDelete
  3. Moga sukses DP...
    Yang buat PhD ni mmg semangat kental, salute.
    Duku nak grade degree, time viva mmg sangat nervous...
    Habis ja viva, mrs pip menangis coz dihentam teruk, huh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalahnya mrs. Pip sy tak cukup kental la. Huhhhhhhuuuhu.. Takut sangat ni..

      Delete
  4. semoga suksen cikpuan dorsett., aminn ya robbal alamin
    dan selamat menyambut bulan ramadan albarakah., aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih wak. Selamat menyambut ramadhan juga wak

      Delete
  5. all the best awak. colleague kite pon same further phd kt upm jugak (dah kitorg staff upm, senang kt sini) die dah setel dah viva sume. jeles nyeee. uwaaaa.. hehehe. tp so happpy too see kawan2 dah ade phd. so far kt office sya 2 org dah complete phd. ni yg berkobar2 jugak ni. hrp2 sya pon boleh jugak macam korang. aamiin.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waahh!! Orked pun dari upm la ye... Samalah kita... Saya doakan orked juga berjaya ya. amin

      Delete
  6. Semoga berjaya kak DP :) dan semoga dipermudahkan semuanya kak :)

    ReplyDelete
  7. All the best to you, dear. Semoga dipermudahkan segala rintangan dalam mengharungi VIVA presentation. I'm not strong enough to face all the questions haha hence, I'm not a student anymore.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you nisa... Tq for reading my entry ya

      Delete
  8. wah..Viva fyp Degree pun rasa dah ketaq lutut, apatah lagi untuk phd. Good luck kak DP!semoga Allah permudahkan

    ReplyDelete
  9. All the best to you, Intan. Moga dipermudah dan dilapangkan laluannya oleh Allah.

    ReplyDelete
  10. good luck ekk.
    aida ni in shaa Allah sept nanti baru nak sambung masters.
    tapi aida buat coursework.
    x rela amik research lah.

    ReplyDelete