Friday, 21 April 2017

Weeekend Getaway at The Light Hotel, Penang

Weekend hari tu aku & family getaway kat The Light Hotel, Penang. 
Hotel ni terletak kat area Seberang Perai.
Kitaorang bercuti dalam hotel jer, tak keluar jalan-jalan pun, hanya keluar pergi makan jer. 
Sebab bulan Januari hari tu dah jalan-jalan kat Penang - boleh baca kat ENTRI INI, 
so kali ni just lepak hotel je lah. 

And sebab dah selalu sangat bercuti hujung minggu kat PD, so kali ni en.suami ajak pergi jauh sikit. Kalau korang nak baca review aku tentang hotel-hotel di Port Dickson, boleh klik SINI. 

 http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
Kitaorang book hotel ni melalui booking.com

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
  Parking kat hotel ni kena bayar, tapi kalau guest hotel free la.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
 Lobby hotel ni luas

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
 Hotel ni ada peraturan berpakaian, tak boleh pakai selekeh, ada ditulis dalam guest book kat bilik. Hari tu aku pakai selipar jepun jer, patutlah staff kat situ tak layan aku pun ,even senyum pun tak. Hotel-hotel lainyang aku pergi tak ada lah pulak strict pasal dress code ni.
Tapi layanan staff kat sini OK lah, not bad & friendly, cuma diaorang tak layan orang yang berpakaian selekeh.. keh..keh..keh..keh..


http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html

Kitaorang book bilik Deluxe King. Harga semalam RM 370

Bilik luas gak. Selesa lah

 Ada meja kerja. So senanglah aku nak buat thesis.

 
 Ini bathroom

 Ini tempat breakfast. 
Kat hotel ni ada beberapa buah restoren.






http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
 Kalau korang nak tahu, aku ni hantu dim sum. 
Kalau makan kat hotel,confirm first thing yang aku ambik ialah dim sum.
Aku boleh makan dim sum ni banyak-banyak.
Masa pergi Hongkong dulu, aku asyik beli dim sum jer sebab dim sum tu local food kat Hongkong.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
 Makanan kat hotel ni ok lah, not bad tapi fresh milk dia tak sedap, aku rasa diaorang campurkan milk tu dengan air kot, so rasa dia tak rasa milky sangat, so kalau korang nak makan cereal, jangan ambik fresh milk kat sini, makan je cereal kosong tu.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
 Inilah makanan breakfast aku & FL hari tu.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
Swimming pool kat sini terletak di Aras 3


http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
Kat hotel ni ramai mat saleh


Kat tepi kolam renang ada restoren, kalau rasa lapar masa duk berenang tu bolehlah order makanan kat sini, and makan kat tepi kolam. sambil makan sambil menyelam (peribahasa baru).

Hotel ni betul-betul berhadapan dengan Hotel Sunway


Lokasi hotel ni strategik la sebab betul-betul dekat dengan kedai makan, Pasaraya Parkson, Billion & 7-Eleven, semuanya dalam walking distance.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
Aktiviti wajib bila pergi hotel - mandi kolam

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html









Kat area ni jugak ada tempat lepak ni. 
Kalau nak buat gathering dengan kawan-kawan or sedara mara or barbeque, ok sangatlah tempat ni.


Aku suka duk sini baca buku. Rasa nyaman jer, tak ada gangguan

Kat sini ada Kiddies Club - tempat mainan untuk anak-anak. 
Tapi kiddies club sini tak best sebab tak banyak mainan & tak ada aktiviti yang exciting, 
tak macam hotel-hotel lain.

Selain dari Kiddies Club, kat area sini jugak ada snooker, gym, spa & karaoke, so korang mesti suka.

Sebelum gerak balik KL, kitaorang gi makan Mee Udang dulu kat Sungai Dua.

In conclusion, bagi aku hotel ni best , bilik hotel best, makan pun best, staff pun ok, so aku recommend la untuk sesape yang nak bercuti kat Penang, stay kat sini. 

Last but not least, thank you for reading guys..

11 comments:

  1. Memang nampak memuaskan hotel ni. Boleh try la lepas ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah lya hotel ni memang sgt memuaskan, berbaloi la stay sini

      Delete
  2. Bilik besar dan nampak kemas cantik je. Makanan pun nampak sedap :) Siqah teringin nak ke Penang. One day :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah one day siqah dpt ke penang.. Bilik tu memang kemas, saya suka, makanan dia pun sy suka

      Delete
  3. HOTEL YG SELESA DIINAP TU..KAN MAIN FL YG COMEL HAPPY MANDI KAT KOLAM RENANG...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. First thing bila sampai hotel, dia terjun kolam dulu kak PI, itu aktiviti rasmi dia bila gi bercuti..

      Delete
  4. Nampak mewah hotel ni. seronoknya.. Bilalah saya nak bercuti macam ni.huhuhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah one day nanti awak dpt bercuti ke sini

      Delete
  5. Wah hotel yang menarik dan hebat. Makanan yang sedap, fasiliti semua macam lengkap.. berapa bayarannya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rm370 semalam. Saya ada tulis kat atas en. Dedaun

      Delete
  6. Cantik dan nampak mewah hotel ni. Lobby dia tu lagilahh. Hehe

    ReplyDelete