Friday, 21 April 2017

New Zealand 2017 | Our Accomodation in Rotorua

Ini adalah penginapan kitaorang di Bandar Rotorua. Kitaorang stay kat sini 2 malam. Kitaorang book rumah ni melalui airbnb.com dengan harga RM 1310 semalam. Rumah ni ada 5 bilik tidur, 1 bilik air, ada wifi, ada kitchen, ada tv & ada mesin basuh. Selesa sangatlah duduk sini sebab dekat nak pergi mana-mana. Ownernya pun friendly dan sangat baik. 

Persekitaran kat sini sangat nyaman tapi rumah ni bergegar sikit bila ada lori lalu kat main road depan rumah ni. And ada bau sulfur la kat sini sebab Rotorua ni spot GEYSER yang utama di NZ ni seperti yang aku pernah cerita sebelum ni. 

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/accomodation-rotorua-new-zealand.html
 Ni post box rumah ni. 
FYI, aku sangat suka ambik gambar post box bila travel mana-mana sebab bagi aku post box setiap tempat adalah berbeza. 

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/accomodation-rotorua-new-zealand.html
Ini fasad hadapan rumah ini. 
Pintu masuk yang bawah tu ilah bilik tidur.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/accomodation-rotorua-new-zealand.html
 Rumah ni menghadap jalan utama, sebab tu terasa gegaran bila lori lalu jalan ni.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/accomodation-rotorua-new-zealand.html
 Rumah ni ada washing machine, so senang lah nak cuci baju

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/accomodation-rotorua-new-zealand.html
 http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/accomodation-rotorua-new-zealand.html
 Ini bahagian belakang rumah a.k.a dapur. kitaorang suka design rumah ni, sebab simple & nampak macam ada ala-ala kampung sikit design dia. Kitaorang cadang nak design rumah kitaorang nanti style macam ni

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/accomodation-rotorua-new-zealand.html
 Ini rumah jiran belakang rumah

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/accomodation-rotorua-new-zealand.html
 Ini kitchen. Ada dapur elektrik, ada peti ais, ada microwave, ada toaster,  ada pinggan mangkuk yang mencukupi, sabun & span basuh pinggan pun disediakan. Vakume pun ada disediakan. Lepas guna semua peralatan tu, kena kemas balik seperti keadaan masa kita sampai sini, kalau tak nanti kena denda.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/accomodation-rotorua-new-zealand.html
 Ini dining table kat luar rumah ni, tapi kitaorang makan kat dalam jer sebab kat luar sejuk.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/accomodation-rotorua-new-zealand.html
 Ini living room

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/accomodation-rotorua-new-zealand.html
 Ini dining table dalam rumah

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/accomodation-rotorua-new-zealand.html
Ini koridor ke bilik-bilik tido, terdapat 3 bilik tido disini , satu lagi bilik dibawah - so kena turun tangga nak kesitu.

Keseluruhannya, kitaorang sangat berpuas hati dengan rumah ni, sampai sekarang pun kitaorang masih lagi cakap 'rumah kat rotorua, rumah kat rotorua'. Kitaorang suka rumah ni sebab konsep dia sangat simple & selesa. 

Aku harap, korang tak bosan baca review aku ni.
Hingga kita berjumpa lagi untuk cerita NZ yang seterusnya. Till then, thank you for reading.

Bila Ben Ashaari Tinggalkan Komen....................

Bila Ben Ashaari Tinggalkan Komen....................
Aku sangat teruja a.k.a terkejut bila nampak nama BEN ASHAARI komen kat blog aku hari tu. Dia komen kat entry 'Segmen : Seorang Syed Nak Bloglist' ni.  

Terima kasih jugak lah kat adik Syed sebab buat Segmen ni, sebab adik buat segmen ni & akak join, Ben Ashaari datang 'melawat' akak. hahaha



Pastu komen tu pulak, minta aku PM dia kat FB.. huuwwwaaa.. 100x teruja aku. Tapi malangnya aku tak ada akaun FB, so aku just email jer dia. Alhamdulillah dia reply.

Mungkin bagi orang lain adalah perkara biasa, tapi bagi aku ianya adalah luar biasa sebab dia ialah BEN ASHAARI - Blogger paling Famous di Malaya abad ini. Aku ni blogger picisan jer.. Sapalah nak pandang budak picisan macam aku ni, apatah lagi bagi seorang Blogger hebat macam Ben tu. Aku selalu baca blog-blog blogger terkenal & tinggalkan komen macam blog Fatin Liyana, Namee Roslan, Vivy Yusuf, Maria Elena, Yuyu Zulaikha, RedMummy & ada lagilah blogger-blogger lain tapi tak adalah diaorang nak singgah blog aku ni..

Selain dari Ben, so far, blogger famous yang pernah komen kat blog aku ialah Cik Epal & Hasrul Hassan. Aku respectlah dengan blogger-blogger famous macam ni yang sanggup mencemar duli menziarah blog blogger picisan macam aku ni. Walaupun dah famous tapi masih lagi humble & tak malu nak bertegur dengan blogger-blogger baru. Tabik spring la sister & brother!

Buat Ben Ashaari, terima kasih aku ucapkan sebab sudi singgah blog aku ni & tinggalkan komen. Salam Jumaat ya bro..

Weeekend Getaway at The Light Hotel, Penang

Weekend hari tu aku & family getaway kat The Light Hotel, Penang. 
Hotel ni terletak kat area Seberang Perai.
Kitaorang bercuti dalam hotel jer, tak keluar jalan-jalan pun, hanya keluar pergi makan jer. 
Sebab bulan Januari hari tu dah jalan-jalan kat Penang - boleh baca kat ENTRI INI, 
so kali ni just lepak hotel je lah. 

And sebab dah selalu sangat bercuti hujung minggu kat PD, so kali ni en.suami ajak pergi jauh sikit. Kalau korang nak baca review aku tentang hotel-hotel di Port Dickson, boleh klik SINI. 

 http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
Kitaorang book hotel ni melalui booking.com

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
  Parking kat hotel ni kena bayar, tapi kalau guest hotel free la.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
 Lobby hotel ni luas

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
 Hotel ni ada peraturan berpakaian, tak boleh pakai selekeh, ada ditulis dalam guest book kat bilik. Hari tu aku pakai selipar jepun jer, patutlah staff kat situ tak layan aku pun ,even senyum pun tak. Hotel-hotel lainyang aku pergi tak ada lah pulak strict pasal dress code ni.
Tapi layanan staff kat sini OK lah, not bad & friendly, cuma diaorang tak layan orang yang berpakaian selekeh.. keh..keh..keh..keh..


http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html

Kitaorang book bilik Deluxe King. Harga semalam RM 370

Bilik luas gak. Selesa lah

 Ada meja kerja. So senanglah aku nak buat thesis.

 
 Ini bathroom

 Ini tempat breakfast. 
Kat hotel ni ada beberapa buah restoren.






http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
 Kalau korang nak tahu, aku ni hantu dim sum. 
Kalau makan kat hotel,confirm first thing yang aku ambik ialah dim sum.
Aku boleh makan dim sum ni banyak-banyak.
Masa pergi Hongkong dulu, aku asyik beli dim sum jer sebab dim sum tu local food kat Hongkong.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
 Makanan kat hotel ni ok lah, not bad tapi fresh milk dia tak sedap, aku rasa diaorang campurkan milk tu dengan air kot, so rasa dia tak rasa milky sangat, so kalau korang nak makan cereal, jangan ambik fresh milk kat sini, makan je cereal kosong tu.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
 Inilah makanan breakfast aku & FL hari tu.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
Swimming pool kat sini terletak di Aras 3


http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
Kat hotel ni ramai mat saleh


Kat tepi kolam renang ada restoren, kalau rasa lapar masa duk berenang tu bolehlah order makanan kat sini, and makan kat tepi kolam. sambil makan sambil menyelam (peribahasa baru).

Hotel ni betul-betul berhadapan dengan Hotel Sunway


Lokasi hotel ni strategik la sebab betul-betul dekat dengan kedai makan, Pasaraya Parkson, Billion & 7-Eleven, semuanya dalam walking distance.

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html
Aktiviti wajib bila pergi hotel - mandi kolam

http://dorsettpink.blogspot.com/2017/04/weeekend-getaway-at-light-hotel-penang.html









Kat area ni jugak ada tempat lepak ni. 
Kalau nak buat gathering dengan kawan-kawan or sedara mara or barbeque, ok sangatlah tempat ni.


Aku suka duk sini baca buku. Rasa nyaman jer, tak ada gangguan

Kat sini ada Kiddies Club - tempat mainan untuk anak-anak. 
Tapi kiddies club sini tak best sebab tak banyak mainan & tak ada aktiviti yang exciting, 
tak macam hotel-hotel lain.

Selain dari Kiddies Club, kat area sini jugak ada snooker, gym, spa & karaoke, so korang mesti suka.

Sebelum gerak balik KL, kitaorang gi makan Mee Udang dulu kat Sungai Dua.

In conclusion, bagi aku hotel ni best , bilik hotel best, makan pun best, staff pun ok, so aku recommend la untuk sesape yang nak bercuti kat Penang, stay kat sini. 

Last but not least, thank you for reading guys..