Wednesday, 8 March 2017

Hijau

Asssalamualaikum wbt..

Aku ni jenis yang suka tengok tanah hijau. Rasa sejuk je mata memandang, rasa tenang je hati bila tengok canvas bumi yang menghijau. Terus mata jadi bersinar-sinar, rasa macam damai jer..

Kalau kat Malaysia, ada banyak sawah padi especially kat Kedah, kalau kat Aussie / New Zealand, boleh  tengok padang ragut... Asyik jer tengok biri-biri & lembu makan-makan...



http://dorsettpink.blogspot.com/2017/03/hijau.html

Hijau Bumi Melbourne..Tempat meraih rezeki bagi sang biri-biri...... 


Sebab tu aku suka dengar lagi HIJAU , nyanyian Zainal Abidin. Kalau terdengar kat koir or live band nyanyi lagu ni ,kalau boleh aku nak diaorang ulang lagi & lagi sampai aku penat.... hehhe... 

Bumi yang tiada rimba
Seumpama hamba
Dia dicemar manusia
Yang jahil ketawa


Bumi yang tiada udara
Bagai tiada nyawa
Pasti hilang suatu hari
Tanpa disedari


Bumi tanpa lautan
Akan kehausan
Pasti lambat laun hilang
Duniaku yang malang


Dewasa ini kita saling merayakan
Kejayaan yang akhirnya membinasakan
Apalah gunanya kematangan fikiran
Bila dijiwa kita masih lagi muda dan mentah
Ku lihat hijau


Bumiku yang kian pudar
Siapa yang melihat
Di kala kita tersedar
Mungkinkah terlewat


Korupsi, oppressi, obsessi diri
Polussi, depressi di bumi kini

Oo… anok-anok
Tok leh meghaso mandi laok
Bersaing main ghama-ghama


Ale lo ni tuo omornyo berjoto
Koto usoho jauh ke daghi malo petako

Ozon lo ni koho nipih nak nak aghi
Keno make asak hok biso, weh


Pase maknusio
Seghemo bendo-bendo di dunio
Tok leh tahe
Sapa bilo-bilo


Aku pun suka gak lagu Michael Jackson - Earth Song

What about sunrise?
What about rain?
What about all the things that you said
We were to gain?
What about killing fields?
Is there a time?
What about all the things
That you said were yours and mine?
Did you ever stop to notice
All the blood we've shed before?
Did you ever stop to notice
This crying Earth, these weeping shores?
Ah, ooh
Ah, ooh
What have we done to the world?
Look what we've done
What about all the peace
That you pledge your only son?
What about flowering fields?
Is there a time?
What about all the dreams
That you said was yours and mine?
Did you ever stop to notice
All the children dead from war?
Did you ever stop to notice
This crying earth, these weeping shores?
Ah, ooh
Ah, ooh
I used to dream
I used to glance beyond the stars
 

Note : Real happiness is when you can accept that life isn't always that happy and yet you still choose to smile and move on... =))

Thank you for reading guys.. 


10 comments:

  1. Hijau warna kesukaan nabi kita ;)

    ReplyDelete
  2. Samalaa. Suka sangat tgk keindahan alam yg menghijau. Rumah sepupu saya punyalaa best, bukak je pintu bahagian tepi penuh dgn sawah. Kalau pegi sana, mesti lepak kat tepi beranda tuu. Sambil photoshoot jgk kadang2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooh cantik kan bila ambik gambar sawah padi masa panas terik... boleh sekali pose ala2 che ta atas bendang tepi umah sepupu awak fatihah.. hehehe, mesti cantik

      Delete
  3. Saya pun suka tengok hijau! Sebab tu suka pergi hiking tengok pokok2, sawah padi pun suka juga! rasa nak duduk situ pula tapi risau juga ada ular ke apa kan haha. Kat kundasang best view dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la syed kundasang sangat cantik.. saya teringin sgt nak gi sana tapi tak sampai2 lagi.. huhu

      Delete
  4. Profile saya nyatakan yg saya suka hutan, (maybe readers tak perasan.) bermakna saya juga suka hijau. Dari kanak2 masuk hutan cari umbut rotan, pucuk cemperai, tangkap burung hutan, (perangkap)dll. The jungle was my playground too when i was a kid. Bermain with other kids. The jungle has it's own music and the songs are for those who listen. We dont live long. The green belongs to the youngs. So, we have to take care for the green for cucu and cicit kita. I setuju with what u wrote termasuk those two songs.

    Membaca your entry buat saya segar. Ter bau-bau wangian hutan. Soo cool. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tahu en.adam suka alam.. nama blog en.adam pun " lembu" - it translate into someone yang sangat sukakan ALAM SEMULAJADI...
      Btw, tq en.adam sebab baca entry saya ni

      Delete
  5. hijau salah 1 warna kesukaan Nabi. kalau pening time kelas, sy akan tengok benda yg berwarna hijau 😉 lagu Hijau- Zainal Abidin ni famous dlm PLKN. selalu dipasang time kelas mural

    ReplyDelete
  6. Yeah...saya pun suka hijau...
    Keliling rumah saya still hutan, apa kebun getah juga..
    Pagi2 bangun, tengok luar tingkap,
    Tenang ja rasa...

    ReplyDelete