Friday, 28 October 2016

DIY :: Nappy Bags/Nappy Sacks untuk Buang Pampers

Aku tercari- cari nappy bags (plastic bag) yang dah siap sedia terjual kat kedai.
Tapj malangnya tak jumpa, kebanyakkan kedai baby tak ada jual nappy bags ni.
aku tahu ada jual ialah Motherscare tapi selalu habis jer stok...
Maybe sebab banyak sangat permintaan.

Fungsi nappy bags ni ialah untuk letak nappy yang dah digunakan sebelum dibuang ke dalam tong sampah, jadinya bau-bau harum dari nappy tu terkunci dalam plastic tu. Tak adalah bilik bau semerbak. Especially bila pergi travel stay kat hotel, housekeeping datang kemas dalam masa 24 jam, nak tunggu 24 jam tu alamaknya terapksalah menadah hidung dengan haruman 'DKNY' tu..

And bila pergi umah orang, kalau orang tu bukan jenis yang kerap buang sampah , dah menyusahkan tuan rumah untuk mengirup bau semerbak tu.. and bila pergi jalan-jalan, tak semua tempat ada tong sampah depan mata, so terpaksa kita simpan dulu diapers tu untuk dibuang bila jumpa tong sampah nanti..

And bila dah puas cari nappy bag ni kat merata tempat tapi nan-hado, terpaksalah aku menggunakan idea kreatif aku yang bersarang kat dalam otak ni untuk buat nappy bag..

Aku beli plastik pasar malam biasa jer kat kedai.
 1 paket plastik ni RM 2++ jer

Pastu, aku letak dalam bag lutsinar saiz yang paling kecik ni.
Bag kecik ni ada jer jual kat mana-mana.
Aku beli kat kedai alat tulis

Pastu, bag tu aku balut dengan washi tape supaya nampak lebih meriah..

Pastu, Siap!
Dan bolehlah letak dalam diapers bag..
Jimat duit dari beli nappy bag kat motherscare



Thursday, 27 October 2016

Apa yang best pasal LOMBOK

Ok .. Recently i went to Lombok for a short vacay with my girlfriend.
Just me and her..
FL & my hubby tak ikut.
They stayed in KL, 'coz this time i just wanna spend my time with my girlfriend...
(All married women, have this feeling aite - wanna had "a me time")..

Regarding on my thesis, i'm in the writting phase right now and it is a quite tough...
Sometimes, u are stuck in front of your laptop & do not know what to do ..
You're blur and none of the idea came into your head..
So, whenever u face this kind of situation, it is a call time for you to have a vacation.
So, that's what i do for the past 3 year.
And this time, LOMBOK is my choice.


By the way, from my view, Lombok is not quite suitable for the kids like FL..
Nak bawak kids boleh, tapi tak boleh pergi ke tempat-tempat yang scenary die super awesome... Some tempat kena hiking.. Even warga emas yang sakit lutut or uzur pun tak sesuai pergi..

Lombok is incredibly amazing!! Sangat cantik!
Worth every single penny of your money for being here..

So, here a bit teaser of Lombok...






 







Apa yang best pasal Lombok?

1. Scenary dia sangat-sangat marvelous! Sumpah cantik giler!

2. Makanan dia sedap & murah.

3. Banyak masjid, so senang nak jumpa makanan halal.

4. Lombok's people sangat baik, jujur & peramah.

5. Tempat dia bersih

6. And paling best, langsung tak ada traffic jem & tak crowded..


Itu je mukadimah untuk trip Lombok ni..
Cerita penuh nanti aku cerita kemudian k...
Stay tuned!

Monday, 24 October 2016

Hotel Review :: Tan'yaa Hotel by Ri-Yaz, Cyberjaya

Banyaknya review pasal hotel aku tak upload lagi kat blog ni.. huhu. sangat tak sempat..
Ni aku cuba upload dulu pasal 1 hotel ni..

Masa insisiden tak ada air kat selangor hari tu, aku menginap kat Hotel Tan'yaa Hotel ni macama mana yang aku cerita kat post sebelum ni. KLIK SINI  untuk baca pasal post tu..

Selpi dulu..
I'm wearing FV Basic Pants from fashionvalet.com
& Zalia Cardigan from Zalora.


Hotel Tan'yaa ni baru lagi... Memang bau kedai lagi.. It just a 3-star hotel only. But dah mcam 4 star dah. Sangat selesa. Hotel ni untuk mereka yang datang meeting kat Cyberjaya, kan ada banyak syarikat swasta & government agencies kat Cyberjaya, so this is a perfect choice untuk stay area Cyberjaya ni.. Facility yang disediakan pun sesuai untuk orang yang datang atas tujuan kerja (business).

So, tak ada lah swimming, tak ada masa kot depa nak swimming kalau dah kene bergegas nak pi meeting. Yang ade ialah gym , yang dibuka 24 jam sehari, sebab orang-orang yang bekerja ni biasanya akan pergi ke gym lepas dah habis kerja, kalau habis kerja kul 12 malam, kul 1 pagi sempat lagi nak bersenam sejam dua kan..

And, setiap bilik ade small pantry, ade disediakan microwave, so senang nak reheat makanan yang dibawa.. Aku suka style macam ni.. Sebab aku selalu bawak makanan dari rumah kalau pi mana-mana.

Biliknya sangat lah luas, sangat comfortable kalau bawak family...

Hotel ni dekat je ngan central point of Cyberjaya, dekat dengan tempat makan, cimb bank, dekat ngan starbucks and dekat ngan shopping complex D'Pulze kat Cyberjaya tu..

Kalau ada yang nak sewa kereta nak pusing-pusing, u can just rent a car bu using apps - GoGrab.com, simply at your fingertips by using your smart phone. Just download je apps tu.







Ni tempat breakfast

Price kat hotel ni tak adalah mahal sangat, just RM 185 pernight (including breakfast).
Bagi aku berbaloi sangat dengan servis and facility & bilik yang sangat luas tu. Aku puas hati la. 

Sejak ada anak ni, kalau pergi amna-mana wajib bawak wet tissue. 
Harus ada dalam handbag!



 Lobby Area

Aku sangat recommend hotel ni untuk sesiapa yang nak cari hotel area Cyberjaya..
Highly recommended!

Thursday, 13 October 2016

Hadiah Hari Jadi untuk Si Isteri




Aku pernah cerite pasal hadiah yang aku bagi kat en.suami aku masa hari jadi dia (tahun ni) kat ENTRY NI. 

Kali ni aku nak cite apa pulak yang en.suami aku beri kat aku masa hari jadi aku tahun ni.
Actually, hari jadi aku dah lepas - 18 Jun hari tu
Tapi delay, punya delay, baru hari ni nak update pasal tu.. 
(Banyak lagi entri yang tak dicerite kat blog ni, tersimpan kat dalam draft jer, 
hopefully dapat la habiskan semua draft tu)..




 Inilah hadiah hari jadi aku tahun ni - Bokitta Hijab..

Walaupun hadiah tak mewah, bukan emas berlian permata, tapi aku bersyukur sangat sebab en.suami masih lagi ingat hari jadi aku & tak lupa nak belikan hadiah. Aku happy sangat.. Kalau nak beli guna duit sendiri, confirm aku tak beli. hehehe..

Mahal atau murah bukan ukuran, yang penting dia bertanggungjawab memberi nafkah yang cukup buat kami sekeluarga & sangat bertanggungjawab - bertanggungjawab menjadi Khalifah yang terbaik di dunia & akhirat ....

Alhamdulillah..

Bila rumah tak ada air....

Semua orang tahu penduduk kat Negeri Selangor terputus bekalan air sejak minggu lepas. Walaupun tak semua tempat effect, tapi rumah aku turut terkesan. Aku duduk kat apartment, biasanya ada jer air tangki besar kat apartment aku ni nak supply air kat semua rumah, tapi kali ni, air tangki pun habis..

Rumah aku tak ada air start hari Sabtu baru-baru ni, tapi since 4 Oktober 2016 (hari yang diputuskan bekalan air) air dah keruh macam air Teh-O, kalau letak ais, jadilah Teh-O Ais, sedap minum panas-panas..

So, apa yang kami buat, kami pergi check-in hotel. Hotel area umah aku ni (Bandar Baru Bangi), semua terjejas tak ada bekalan air jugak. Kami call hotel-hotel berdekatan semua kata tak ada air.  So terlajak sikit, pergi lah menapak ke Cyberjaya. Actually, Cyberjaya pun terjejas jugak, tapi tangki air tu masih lagi mampu menampung permintaan maybe sebab tak ramai guest kot..

Kami check-in Kat Tan'yaa Hotel by Ri-Yaz..
Aku suka giler hotel ni.
Nanti aku buat review pasal hotel ni kat entry lain k..


Terfikir jugak, kalau air tak ada seminggu, tak kan seminggu nak duduk hotel, mahu kering poket.
Kalau semalam RM 185 , times 6 nights , equal to RM  1110.
Perrrghh!!! RM1100 tu boleh lepas buat pergi bercuti kat Lombok tu...

So, after 2 nights staying in hotel, semalam kami balik umah with an idea inside our heads.
Kiteorang pergi beli tong air kat kedai. Actually pasal tong air ni dah lama terfikir, tapi sebab my hubby was not around since a month ago (went abroad for kerja, then singgah Mekah buat umrah), aku lupakan je lah hasrat nak beli tong air yang besar gedabak tu sebab tak larat aku nak bawak naik atas sorang-sorang dengan budak kecik yang super aktif tu..

Then, semalam (my hubby dah balik),
die pun pergi lah beli tong air besar gedabak ni kat kedai hardware.
RM 80 satu tong - Lebih besar dari tong sampah.
(kesian die, penat tak hilang lagi sebab jet-leg, dah kene pergi cari tong air)..
I was blessed i'm married with a responsible man..


Lepas tu nampak lori air MPKJ terpacak kat lobby, maybe sebab nak supply air kat apartment aku ni. Then imeediately lepas tu, air dah ada, Alhamdulillah...So, terus jer lah penuhkan tong air tu dengan air bersih...

Lepas ni, InshaAllah, dah tak perlu nak pergi cari hotel kalau ada masalah air ni..
btw, bangun pagi ni tengok air tak ada semula .. Macam chipsmore - kajap ada, kejap tak ada..

P/S: Sebenarnya bila ada masalah macam ni, buatkan kita berlajar sesuatu & buatkan kita kena selalu bersedia untuk sebarang kemungkinan. 

Assalamualaikum ! Thank you for reading.. Kalau suka, ce komen. hehehe

Thursday, 6 October 2016

Patience - Everything is difficult before it is easy


Dah lama tak update blog...
Dah lama tak blogwalking..
I do miss blogging as writting has always be a passion of mine,
but currently, time is limited...

I need to submit my 1st draft thesis as soon as possible....
My SV already request for it and also i need to produce an abstract of my thesis to be submited to the graduate school which enclose with a letter of thesis submittion notification as soon as possible jugak......

UHHH!! Banyaknya deadline!!!
And i only had 24hours per day to run everything...
With juggling with a cheeky little girl and as a wife at the same time, i cannot manage to do all my research stuff at night or once i step into my sweet home .......... (poor me)..

With my husband is not around at this moment (he went abroad for bisness trip),
 i have to do everything by my own......
Sometimes my tears falling down...
But after all, back to the fitrah, i do sujud & make doa to my Lord, who is always be by my side.... Only Him knew everything...

http://www.favething.com/uploads/images/main-fave-images/patience_quote-1.jpg

Memang perit & penat menyiapkan sebuah thesis demi segulung Ijazah Doktor Falsafah,
but determination is a key... Without a passion, surely i will give up easily...
Sebab tu lah bile ade yang suka-suka guna gelaran "Dr" kat depan nama walhal dia tak pernah pun ambik PhD , orang akan marah & geraaammmm... Orang lain belajar macam nak mati demi 2 patah perkataan D & R, orang lain senang lenang jer pakai "Dr" tu.. Tapi nak buat macam mana - itulah dunia...

ok, back to da main topic... Currently i'm bust for finishing my 1st draft..
InshaAllah i do hope everything would be fine & i can start writting regularly as usual..
Tak sabar nye nak habis - sebab nak mengahdap blog 24 jam sehari. hehehehe

Do keep follow me k, i baca setiap komen yang u oll tulis tapi tak sempat nak reply jer,
and i selalu jer baca blog korang cuma (same reason) tak sempat nak tinggalkan komen..
Soorry sangat-sangat of my weaknesses, i cannot cope 2 things at the same time...
i only can focus 1 thing at one time...

Sorry k,
After all, thank you for reading gaiss...