Friday, 23 September 2016

PhD Inspiration :: Harith Iskander 's Wife

Harith Iskander's wife - Dr Jezamine Lim..


Actually aku dah lama follow Dr Jezamine ni kat IG,
i think after she create her IG's account kot...
She just an inspiration.
Bringing up three children and struggling with a thesis - it is a challenge - BIG CHALLENGE!

Aku yang anak sorang ni pun semput, inikan die yang anak 3.
Dia dapat anak first masa die first year sambung belajar, sampailah submit tesis masa anak no 3.

She just submitted her thesis last August..
Even though die tak dapat siapkan dalam masa 3 tahun,
but somehow, she already make a big job!!
Salute tabik spring la...


Her kids forever known as "phd kids"


Aku suka baca kisah-kisah inspirasi orang-orang lain buat phd... 
A kind of motivation.
Sebab nak on track sepanjang masa adalah amat susah.
Dengn letih, mengantuk, kadang-kadang lapar pun boleh jadi penyebab malas nak bukak laptop & baca paper..  

Nak pulak ibu-ibu ni selalu jer stress dengan perangai anak-anak yang tengah duk membesar.
Baru jer 1 minit bukak laptop, tiba-tiba dengar suara "mommmmmyy..."- dah kecundang kat situ..
Pastu dengan anak meragam lagi, meragam siang citer lain, meragam malam citer lain pulak.. Memang menuntut kesabaran yang sangat tinggi.. 

Idea ni datang tak kira masa, kadang-kadang tengah mandikan anak, idea zuuupp masuk dalam kepala... Kalau tak tulis dan-dan tu (delay), nanti lupa pulak... 

Apatah lagi Dr Jezamine yang besarkan 3 orang anak tu.
Aku dapat merasa kepayahan die..

Tapi kite semua tak boleh nak bandingkan satu sama lain,
keadaan die lain, die kaya , banyak duit, so die mungkin ada maid 2-3 orang untuk bantu die buat kerja umah, tapi aku pasti challenging die kot lain.
Kalau tak de maid, sendiri hadap la semua kerja..
Kalau orang bujang, lain pulak kepayahan die..
So, masing-masing tak sama, and tak boleh nak bandingkan..

As long as kita tahu kekuatan dan kelemahan kita , 
InshaAllah setiap kepayahan tu boleh dihadapi berkat doa yang ikhlas...

InshaAllah..

Saturday, 17 September 2016

Travel Tips :: Perlu tak bawak stroller ??

Aku dapat banyak soalan pasal stroller & travel with baby.. 

So, aku cuba untuk jawab dalam entri blog, boleh jugak share dengan orang lain yang nak cari info yang sama... 

Kali ni aku cerita pasal sroller dulu k, nanti akan datang, aku cerita pulak tips nak bawak anak-anak pergi travel jauh-jauh..

Ok, untuk follower blog aku, korang sedia maklum yang aku selalu travel dengan anak aku sorang ni - FL.. Since FL dalam perut lagi, aku dah bawak die jalan-jalan pergi Europe. And masa dia lahir, seawal die 4 bulan, aku bawak die pergi Melbourne, and masa umur die 1 tahun 3 bulan, aku bawak die pergi Jepun.. Itu trip oversea, trip dalam negara, almost every month kami akan keluar pergi bercuti kat mana-mana. Either naik kereta or naik flight.. Naik train tak pernah lagi buat masa ni....

Kalau orang tanya aku pasal travel ngan baby ni , aku boleh la jawab sikit-sikit apa yang aku tahu & pernah experience, selebih-lebihnya aku tak tahu ....sorry erk..

Kalau pasal stroller - perlu bawak ke tak bila travel???

Jawapannya - YES! Kene Bawak. Wajib Bawak!

WHY?
1. Baby cepat penat
Walaupun anak korang tu dah pandai berjalan, stroller tetap wajib kene bawak. Sebabnya , budak-budak ni dieorang cepat penat. So kalau penat tu, mummy & daddy la yang jadi mangsa kene mendukungnya. So larat ke daddy & mummy nak dukung sambil berjalan 5 jam. Tentu TAK kan? So, kat sini lah gunanya stroller, senang nak tolak baby kesana kesini..

Tak larat nak dukung dengan barang yang super duper punya banyak...


2. Baby nak tidur
Nap time baby kena jaga. Kalau die mengantuk atau waktu nap time die, korang jangan sekat-sekat die, bagi je die tido walau di mana korang berada masa tu. Sebabnya, kalau die tak tido, die akan meragam sepanjang hari, & korang jugak yang susah & hilang mood nak berholiday.. So, masa die mengantuk tu, bagi jer die tido dalam stroller & korang pun senang nak berjalan ker, nak shopping ker, tanpa perlu dukung baby kehulu kehilir.

Bila baby tido, mak pun boleh tido jugak. hehhe


3. Baby nak makan
kalau masa makan, bagi jer baby makan.. Some place, tak ada langsung tempat duduk, so korang kene berdiri. Kalau terjumpa cafe or restaurant or public place yang ade public seating - that is great. But some tempat langsung tak ade tempat duduk, so, korang berdiri jer lah, and bagi baby duduk dalam stroller, sambil korang suapkan makanan. 

4. Departure & Arrival kat airport
Stroller ni penting untuk guna kat airport. Sebabnya kebanyakkan airport besar, kene berjalan jauh dari kaunter check-in sampailah nak boarding, (even Airport Kuala Terengganu pun kene berjalan jauh) bila dah landing pun sama gak macam tu, kene berjalan jauh nak ambik luggage kat baggage counter. Pastu pulak, kalau pergi oversea, nak beratur kat kaunter imigresen nak cop pasport, memang sangat-sangat menuntut kesabaran (bila travel bawak anak-anak) kalau korang sampai pick hour & airlines lain pun sampai dalam masa yang sama. So, stroller sangat penting untuk digunakan di airport. And jangan lupa bawak baby carrier sekali  naik flight.... Sebab ada sesetengah negara, stroller kene ambik (pick-up) kat kaunter bagasi macam Australia, London, NZ. So, nak berjalan ke kauner bagasi tu punyalah bapak punya jauh, so kenalah letakkan baby dalam baby wearing / baby carrier. (Baby carrier is one kind of baby wearing, nanti aku ceritakan pasal baby wearing pulak kat entri lain )
 

5. Naik turun train & bus
Ok, kalau pergi jalan-jalan oversea, biasanya public transport la main transportation kite. So, make sure cari / bawak stroller yang super duper ringan. Kalau korang ade stroller yang berat gedabak macam jenama Quinny Zapp, Mama Papa, Stokke ker.. Tinggal jer la kat umah, jangan la bawak stroller yang berat gedabak tu, nanti korang gak yang susah. So, cari atau pinjam dengan kawan-kawan yang ade stroller yang super duper ringan, 5kg and below.. & make sure senang nak fold & unfold. Sebabnya, kalau korang nak naik train, or naik tangga, dan-dan tu jugak, nak kena tutup stroller. So, kalau bawak stroller yang susah nak bukak tutup, haru nanti.. Dah hilang mood .. Kat Lazada, ade banyak stroller yang ringan.. cer tengok..


Aku guna stroller jenama Aprica Flyle - hanya 5 kg. 
And senang nak fold & unfold - Perfect for travel


6. Be careful with tempat yang tak stroller friendly.
Some tempat yang langsung tak friendly stroller. Macam kat Turki. Or macam kat China and Jepun, banyak tangga kat train station tu, lift pulak cuma ade satu jer, orang Jepun suka naik tangga - exercise. So terpaksalah kiteorang naik tangga. That's why aku cakap, bawak stroller yang ringan & senang nak tutup & bukak. 

Additional Tips - Dan jugak, sila bawak baby carrier. Baby carrier ni gunanya kat tempat-tempat yang tak boleh bawak stroller la.. Kalau korang dukung jer baby tu, nanti korang yang penat &lenguh. Kalau korang anak-anak letak dalam baby carrier, at least tak de lah korang terbeban & baby pun selesa tido dalam carrier tu.. Kalau nak beli baby carrier, cari yang betul-betul berkualiti & selesa & selamat untuk baby. Jangan sesekali beli yang fake.

 
I used Ergo Baby Carrier..

Semoga entries ini membantu...
Thank you for reading u oll 😂😂

Other post related to Travel with Baby :
* Barang apa nak bawak -  "My Travel Essential for Short Vacation"

Wednesday, 14 September 2016

Tips :: How to sterilize baby's bottles during travel

Kalau pergi jalan-jalan dengan anak kecik, macam-macam benda nak kena bawak. Pampers la, botol susu la, makanan la, sabun pencuci botol la, and macam-macam lagi lah..

Salah satunya mak-mak mesti terfikir nak angkut sterilizer gak sebab nak sterelize botol susu anak-anak. Botol susu ni kena sterilize (rendam dalam air panas) hari-hari, sebab bakteria senang membiak dekat bekas yang ada susu or sisa susu. 

Kalau pakai botol susu kaca, boleh la steriloze setiap 3 hari sekali, tapi kalau pakai botol susu plastik, memang kene sterilize hari-hari demi keselamatan & kesihatan anak-anak.. Almaklumla, anak-anak ni fragiler, sistem imun die tak kuat lagi, so senang terdedah pada penyakit..

http://ecx.images-amazon.com/images/I/81zlVxNKDLL._SY355_.jpg 
Ini sterilizer yang guna kat umah. Besar & berat, tak kan lah nak angkut pergi travel kan...

 
So, solusinya, aku biasa bawak tupperware. Tupperware tu guna untuk makan & isi makanan, tapi bile waktu tak makan, so aku guna untuk sterilize botol susu. 

Tapi ade hari-hari yang aku terlupa langsung nak bawak tupperware, biasanya kalau travel dalam negara la. Sebab dalam negara, senang nak cari makanan kat luar, merata tempat jual makanan halal, so tak susah bab makan tu, sebab tu terlupa nak bawak tupperware..

Kalau dah lupa, inilah solusinya... 
Lepas basuh botol susu bersih-bersih, aku rendam dalam mangkuk sink
 (make sure tutup lubang sink tu),
pastu curah air panas (rebus air guna kettle, jangan guna air panas dari paip) ke dalam mangkuk sink ni

 
 Then , lepas tu, aku tutup guna towel, so wap air panas tu tak kan kelaur & akan berkepam kat dalam mangkuk sink tu.. Aku biarkan dalam 10-15 minit gitulah, then baru ambik botol susu tu untuk keringkan.. 

That's my way.. Bolehla cuba.... 
Thanks for reading neway...


Tuesday, 6 September 2016

My Healthy Breakfast

My super favourite breakfast ever. Kalau hari-hari makan benda ni pun OK, aku suka...

Aku tak sempat nak breakfastkat umah pagi-pagi, so aku akan bawak bekal ni makan kat library. Library universiti aku ade tempat makan (biasanya orang panggil pantri la kan), tapi tak ada jual makanan, so makanan masing-masing kena bawak sendiri...
.

Koko krunch + full cream milk + a glass of water..


But, im happy.. Have a great day everyone.. 

Friday, 2 September 2016

Domestic Terminal, Schiphol Airport : Everything is Self-Service

Here, in Schiphol Airport, Amsterdam,
everything is self-service, handling by the machines.... 

Information counter - via phone call only.. 
No beautiful receptionist..


"Drop bag" machine

After stick on the luggage pass onto our luggage, 
We just need to put our bag in this tunnel, and the door will automatically close when everything is in order..

Luggage pass & make a payment via this machine if u're not make a payment yet through online.. 
A payment is needed for every single luggage (sort like Air Asia also)

Everyone is queuing waiting to drop their bags