Tuesday, 30 August 2016

Hari ni hujan....... - suatu kisah mak & anak

It was a heavy rain this morning like cat and dog..
my umbrella was in the car , there is no one left in the house..
i'm leaving at apartment, so there is no cover from the lift to the car park.... huhu.. so sad..

So,by the time we gonna going out ,
i was looking around try to find something that i can cover our heads (my baby & i),
and yet suddenly, my baby came to me and showed the kopiah (used to be a cap) on her head...
and said "rain, rain mummy" while she put her hand on her head, trying to tell me that we must cover our head.. WoW! my eyes opened widely , never thought that my baby is smarter than me....

Then, she asked me to take another kopiah, (our house is full of kopiah as daddy always wore it to perform his solat) ... Wow (again..) ! She is so brilliant, even though she just turned 2 on last June..

Then, we went to the car using a rain cover while the kopiah was still on her head..
And when we reached at school, she wore it again as the rain didnt stop yet, and this make her teacher so surprise..


How bless i am....

Friday, 26 August 2016

The Difference Between Ipad Air 2 & Ipad Pro

First of all, thank you so much yang tinggalkan komen kat entry sebelum ni - "Ph.D - Satu Larian Marathon" ..Thank you for your doa & supports..

****************************


Ipad Pro baru jer launch Mac 2016 hari tu.. Even dah 5 bulan ada kat pasaran, but yet i still wanna write about it ‘çoz ramai jugak lagi yang tak tahu apa beza antara Ipad Pro dengan Ipad-Ipad lain..
Sebelum Ipad Pro dikeluarkan, penggemar Apple beli Ipad Air or Ipad Air 2 (the latest one), and also Ipad Mini.. Ipad Mini ni kecik, screen die kecik. Itu je bezanya ngan Ipad Air..

What is Ipad Air2 & Ipad Pro? 
http://photos.appleinsidercdn.com/gallery/16287-13074-Screen-Shot-2016-03-25-at-113736-AM-l.jpg
Ipad Air 2 macam yang korang tahu la, it is an Ipad or tablet versi Apple. So, die compatible boleh bawak kemana saja & can surf internet by just one click.. Ipad Air 2 boleh guna wifi saja ataupun boleh jugak digunakan sebagai mobile phone.. Maksudnya, boleh buat call & main whatsapp through Ipad..

Ipad Pro pulak, is a next generation of ipad. die ni bukan saja Ipad, tapi die dah macam komputer. Die punya power die dah macam Laptop.. Boleh run macam-macam software pada satu-satu masa, just like a laptop tapi versi ipad (tablet). Kalau laptop, nak kena bawak charger kan, ipad pro ni tak perlu, just boleh connect ngan powerbank kalau habis bateri..

Saiz

iPad Pro ni ade 2 saiz, 9.7” & 12”. Harga berbeza antara duanya. 9.7” boleh jadikan phone , boleh buat call tapi 12” tak boleh guna sebagai phone, so tak boleh la buat/terima call. Ipad Pro ni harga start dari RM 2,699 (tak termasuk apple pencil & keyboard) sehinggalah mencecah harga RM 5,599.
Kalau Ipad Air 2 pulak, harga start dari RM 1,699.

http://store.storeimages.cdn-apple.com/4662/as-images.apple.com/is/image/AppleInc/aos/published/images/i/pa/ipad/pro/ipad-pro-select-scene3-center-201603?wid=577&hei=597&fmt=png-alpha&qlt=95&.v=0ZtlD3
2 sizes of Ipad Pro.. 

      Hand writting
Apa yang best pasal ipad is that dia boleh buat macam kertas or buku. So, for the old school people macam aku ni, ipad ni sesuai ngam sangat la ngan diri aku.. Sebab nya aku boleh conteng sesuka hati kat kertas ni (ipad) guna pen. Pen khas untuk ipad pro yang namanya “Apple Pencil”..

https://cnet1.cbsistatic.com/img/qMyrHedbuAYht7ucE9fT0SiEpMA=/970x0/2015/11/24/90bc42bf-88f6-4c04-b463-c2065e53824e/applepencilteardown002.jpg
“Äpple pencil” ni kena beli asing. Harga die dalam USD100. Kalau beli iPad Pro, memang korang wajib ade Apple pen ni, kalau tak hidup korang rasa seolah-olah tak lengkap. Sebab Ipad Air tak boleh guna Apple Pen ni...

https://cdn3.vox-cdn.com/thumbor/RFltyH1BOu2hoCU-MyHoia63Tl4=/0x120:1920x1200/1600x900/cdn0.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/49133529/ipad-pro-9.7-inch-apple-product-shot-2.0.0.jpg
See! Superb kan!.. Dah macam lukis kat atas kertas lukisan..

Berat & Tebal

http://tech.firstpost.com/wp-content/uploads/2015/12/Apple-iPad-Pro-Side.jpg 
Nipis giler


Berat Ipad Pro 9.7" ialah 437 gram /6.1mm tebal, which is so nipis & ringan giler. Sama ringan ngan Ipad Air 2. Manakala Ipad Pro 12.9" pulak berat die 713 gram and tebal 6.9 mm.. Berat sikit la dari 9.7".

Bateri 
Semua jenis Ipad boleh tahan bateri sampai 10 jam kalau tak guna mobile data. Kalau guna mobile data network , bateri boleh tahan sampai 9 jam. Lepas tu boleh charge macam biasa or guna powerbank, or usb to a computer system. 

Processor
Ipad Pro guna M9 coprocessor which is A9X third-generation chip with 64-bit, kalau Ipad Air pulak guna M8 coprocessor which is A8X second-generation chip with 64-bit. So beza antara keduanya ialah, Ipad Pro lagi laju & lagi power compare to Ipad Air 2. Yang mana Ipad Pro ni die punya power die giler super hebat sampai 2.4 kali lebih laju dari segi CPU and 4.3kali laju dari segi graphic. So, gambar-gambar & video kat Ipad Pro ni lagi super awesome & bombastic la.. Sampai boleh buat kerja-kerja drawing "autocad" kat Ipad Pro ni.  (I also used autocad ok as i am a town planner ).

Kalau Ipad Air2 pulak, sebab die pakai M8 coprocessor, die laju jugak, tapi tak selaju & secantik Ipad Pro la. Ipad Air2 ni laju die 1.4x kali laju dari segi CPU , & 2.5 kali dari segi graphic. 

http://cdn.cultofmac.com/wp-content/uploads/2015/09/Apple_Pencil_with_iPad_Pro.jpg 
Nak buat "Sketch-Up" pun boleh kat Ipad Pro ni.

Camera
Ipad Pro 9.7" -  5 megapixel camera depan, 12 megapixel camera belakang.
Ipad Pro 12.9" - 1.2 megapixel camera depan, 8 megapixel camera belakang.
Ipad Air 2 - 1.2 megapixel camera depan, 8 megapixel camera belakang.

http://cdn2.macworld.co.uk/cmsdata/reviews/3637908/ipad_pro_9_7_and_air_2_photo_comparison_1286_thumb.jpg 
See! nampak kan bezanya ? 

Speaker 
Ipad Pro - 4 speaker audio
Ipad Air 2 - 2 speaker audio.

Which is Ipad Pro memang lagi best la kalau nak tengok movie, or dengar music or even nak buat konsert karoks.. hahahha..

So, after all, that's the reason you should have an Ipad Pro in your house.. 
How the technology flies.. 

Thank you for reading neway... 

Thursday, 25 August 2016

Ph.D - Satu Larian Marathon

Buat PhD ni macam marathon.. Lari punya lari, tapi tak nampak-nampak garisan penamat.. Hanya tahu - PENAT.. itulah PhD..

Kalau ade sesiapa yang nak sambung buat PhD, nasihat aku - Fikir la dulu masak-masak, fikir, fikir dan terus berfikir sampai korang dapat jawapan yang sahih. Buat solat istikharah banyak-banyak sampailah korang dapat petunjuk Allah yang sebetulnya.. Jangan ikut orang, atau jangan ikut hati - rasa nak sambung, then terus isi borang pendaftaran masuk U, mohon buat Ph.D.. Atau main ikut-ikit orang, orang tu sambung, ko pun nak sambung - JANGAN!!! A big NO K!!

http://www.lib.uci.edu/sites/all/tutorials/BeginResearch/public/images/begin_p1.jpg

Sebabnya Ph.D ni bukan macam belajar kelas memasak. Or bukan sama macam korang buat degree. Totally tak sama langsung.. Even aku rasa Master tu OK lagi lah, boleh kawtim lagi la, boleh relaks-relaks, chill lagi la, tapi buat Ph.D jangan harap la.. Sekali ko lost, nak bangun balik tu susah.

So far, dari survey2 yang aku buat (kat para Dr2 Ijazah Doktor Falsafah), tak ada sorang pun lagi yang kata Ph.D tu senang macam kacang putih. Even, profesor-profesor yang hebat-hebat kat universiti pun kata - ia satu perjalanan yang sangat mencabar..
 http://iris.isr.umich.edu/wp-content/uploads/2015/09/iris-envision-future2.png 
Sebab Otak ko sentiasa berfikir & berfikir tanpa henti 24/7

And i can feel it by myself.. Masa awal-awal sem dulu, nampak senang & life pun smooth jer. Masa middle of the journey tu, baru nampak jalan dah makin bengkang-bengkok & makin gelap, tapi last-last dapat jumpa lampu kat penghujung jalan, pastu cerah la semula, pastu jalan-jalan, jumpa pulak lagi jalan yang gelap-gelita.. And bila dah nak dekat-dekat habis ni, lagi lah rasa macam berenang kat Lautan Hindi yang bergelora tahap aizerbaijan tu.. 

http://www.prevnet.ca/sites/prevnet.ca/files/img/research-620.jpg 
Kalau setiap masa nampak 'lampu' kan best

Kalau tak ade semangat & dorongan & supporter yang sentiasa memahami kerja & life aku, aku rasa dah lama aku mampus kat tengah jalan gelap gelita tu.. Nasib baik , aku ade great supporter yang sentiasa jadi cheer leader aku who is My Hubsy! Thanks upon Him. 

https://blogg.hioa.no/helsevitenskap/files/2016/03/phd-survivor.png 
Yes! i am a survivor

Even kalau ko ni genius tahap Albert Eisten sekalipun, or dapat Anugerah Diraja or Anugerah Naib Canselor every semester masa ko degree dulu, belum tentu ko dapat menggenggam segulung ijazah Ph.D & tittle Dr tu.. Sebab buat Ph.D ni , die tak kira ko bijak ke, ko pandai ker, ko genius ker, even ko bodoh sekalipun, yang penting ialah RAJIN (hardworking), DISPLIN, FOKUS & KOMITED pada research ko.. Even masa SPM ko dapat 9E sekalipun , tapi ko layak jugak untuk dapat tittle Dr Falsafah tu kalau ko RAJIN...

Masalahnya , aku ni bukan spesis rajin  a.k.a aku ni spesis PEMALAS.. So, itulah masalah aku untuk siapkan tesis ni... sob.. sob...sobb.. Tapi aku takkan give up! Thats my promise.. !

https://www.brainscape.com/blog/wp-content/uploads/2015/01/large.png


p/s : For all my Ph.D's friends out there, never ever give up, Allah will always be by your side... Good luck guys, may you all reach at your point of destination one day..Chilll....

Thanks for reading anyway..

Friday, 12 August 2016

Ubat untuk anak-anak yang terkena Cirit Birit

Assalamualaikum, salam Jumaat

Kalau anak-anak korang terkena cirit-birit, dapatkan ubat ni kat Klinik Pakar Kanak-Kanak..
Klinik biasa tak de jual ubat ni., even kat farmasi kat luar pun tak de jual ubat ni,
hanya kat Klinik Pakar Kanak-Kanak (or kat Hospital Kerajaan ada kot) jer yang ade supply ubat ni..

This is Prebiotics & Probiotics, namely "PROLACTOR" 

Prolactor-10B all photo P1040269.jpg 
Credit gambar to Pakcik Gugel..

Nanti aku cerita panjang lebar kat entry lain...
Hari ni tunjuk gambar je dulu..
Salam Jumaat untuk Kak Zakie Purvit & semua... hehe
 

Thursday, 11 August 2016

TIPS Menjaga Gigi Susu Anak Kecil

Assalamualaikum wbt.
 
Hari tu aku bawak anak dara aku yang sorang ni pi jumpa dentist... sebab gigi FL rosak..
She just turns 2 , but yet, its already too late for her.. Sepatutnya kata doktor, parents dah kene bawak anak-anak pergi jumpa dentist since dieorang tumbuh gigi lagi... Bukan nye bila gigi dah rosak baru nak bawak gi jumpa dentist... (huhuhu.. bad mummy)..

Masa tengok jer doktor tu, die terus meraung menangs meronta-ronta ajak balik sebab die takut bile tengok "doktor" pakai "uniform". Sebab seblum ni kalau pergi check-up kat klinik, doktor pakai baju biasa jer, so die tak takut la..

Selepas sesi soal-jawab, then doc ckp punca gigi FL rosak ialah sebab tengah malam die minum susu formula. Susu formula tu tinggi kandungan gula, so tak elok untuk gigi. Sepatutnya lepas dah minum susu tu, kene gosok gigi tapi macam mana nak gosok, sebab die tido kan... So, kalau anak-anak tido, parents kene gogok gigi si anak guna kain basah atau "tooth wipes" lepas die minum susu tu.

Then, doktor tengok gigi die sambil die tengah meraung-raung tu, pastu, doktor sapukan "mousse" kat gigi die. Fungsi "mousse" kata doc, adalah untuk stop kan progress gigi rosak tu dari terus rosak.. Doc letak "mousse" tu kat tempat gigi yang rosak jer which is hanya 2 batang gigi depan jer.. 
Then, lepas tu terus balik..

So, ni aku nak bagi TIPS-TIPS Menjaga Gigi Susu Anak-anak Kecil based on apa yang dentist tu ceritakan kat aku..


#1. Gosok gigi anak 2 kali sehari
Gosok gigi setiap pagi & sebelum tido. Just same macam orang dewasa.
Kalau boleh, guna ubat gigi organic yang tak de florida dan selamat untuk anak-anak. Kalau anak tertelan ubat gigi tu pun takpe, tak bahaya.

 

Aku selalu beli jenama "Jack N Jill" ni. 
Kat kedai-kedai baby ade jual ubat gigi ni, harga dalam lingkungan RM 31.


#2. Gosok gigi pakai "tooth wipes"
Lepas gogok gigi guna berus gigi, kalau boleh gunakan wipes yang special untuk gigi. Fungsi wipes ni sama mcm fungsi "listerine" la. Sebabnya mulut baby ni kecik, so kadang-kadang berus gigi tu tak boleh nak sampai kat semua tempat..
http://domesticatedmomma.com/wp-content/uploads/2013/07/Aleva-Naturals-Bamboo-Baby-Tooth-N-Gum-Wipes.jpg 
Aku sellau beli wipes ni. 
Kat Mothercare ade jual & kedai baby lain pun ade jua jugak.  
harga dalam RM10 - RM15


#3. Gosok gigi pakai "Mousse"
Ni bile tengah malam kalau anak menyusu (guna susu botol) di kehiningan malam (ceewaaahh- ayat tak boleh blah!). Biasanya masa ni anak-anak tak sedar, so nak bawak die pergi bilik air memang tak dapat la.. So, lepas die minum susu tu, ambik wipes atau kain, and sapukan "mousse" tu kat kain, then terus sapukan ke dalam mulut baby, ratakan kat semua gigi yang ada. 

http://www.d-ziredental.com.au/media/pics/site/imagecache/9/2/92423A861BA5D147D9D2B5143E8A229E.jpg 
Mousse ni dentist yang suggest untuk beli. Tapi susah sikit la nak cari bende alah ni. Kat farmasi so far tak de jual lagi. So kene beli kat certain klinik gigi yang ade jual. Price die a little bit pricey dalam RM80.00. Tapi sangat worth la.. 


#4. Jangan biarkan botol susu kat dalam mulut anak-anak.
Jangan biarkan botol susu tu melekat kat dalam mulut anak, so lepas si anak dah minum susu sampai habis, terus keluarkan botol susu tu.


#5. Check-up dentist setiap 3 bulan
Alah bisa tegal biasa, budak-budak memang takut ngan doktor or klinik, so bawak jer pergi jumpa dentist, sebba nak biasakan die ngan suasana di klinik gigi, nanti lama-lama die akan ok & secara tak langsung, die excited untuk jumpa dentist selalu.  

http://www.avivo-group.com/media/1190/ummsuqeim-branch-04_730x477.jpg


So, itu je la tips penjagaan gigi susu yang aku dapat dari dentist.
A good reminder for me..
Semoga bermanfaat.
Have a good day.
Thank you for reading mommies....

Wednesday, 10 August 2016

5 Perkara yang Kite Kene Bersyukur Setiap Pagi

Assalamualaikum wbt. 

U oll apa khabar hari ni? Sihat?
Aku ok jer setelah seminggu menjaga anak kesayangan yang terkena cirit-birit + demam akibat berjangkit Rotavirus dari school.. Hari ni Alhamdulillah die dah sembuh & mummy pun boleh pergi school jugak..

Ok, hari ni aku nak share pasal syukur.. - The power of syukur.
Sebab kadang-kadang kite ni (termasuk aku), selalu lupa. 
Bila ade nikmat sikit, mulalah lupa itu ini.

Kadang-kadang jugak ada kalangan kite ni mengeluh sebab apa yang die nak belum dapat-dapat lagi.
Contohnya ade orang nak kerete besar, tapi tak dapat lagi, ade orang nak gaji besar tapi tak dapat lagi, ade orang nak pakai handbeg Louis Vuitton tapi tak dpt lagi, ade orang nak anak, tapi tak dapat lagi and ade orang nak kahwin, tapi tak dapat kahwin lagi sebab belum ade lagi rezeki untuk bertemu jodoh..

SO, bile tak dapat itu ini , apa yang dihajati tak dapat-dapat lagi, and kite sibuk duk persoalkan orang lain dapat itu , dapat ini, kite sellau bertanya "kenapa aku tak dapat sedangkan aku lebih baik dari die?"..

SO, apa kata kite muhasabah diri kite, tengok cermin, tanya kat diri kita, apa yang kite dah buat selama ni.. Adakah kite dah berterimakasih ke kat Allah swt yang tak putus-putus bagi REZEKI kat kita selama ni yang kite sendiri pun tak sedar. Kita lupa dengan rezeki yang "sedikit" yang Allah swt dah bagi pada kite, langsung tak ucap terima kasih atau istilah lain - bersyukur, pastu ade hati pulak nak minta bende yang lagi besar kat Allah swt.. 

Dah kalau bende yang sikit atau kecik pun, kite susah nak cakap terima kasih, ko ghase Tuhan tu nak bagi ke bende lagi BESAR?????  So, ni aku list kan 5 perkara "kecik" yang kite kene ucap TERIMA KASIH kat ALLAH SWT setiap hari..


#1. Bangun Pagi
http://www.fredericpatenaude.com/images/16105994.jpg
Bila kite bangun pagi, kite kene bersyukur sebab kite belum lagi mati masa kite tido semalam. Then, Allah swt masih lagi beri kite OKSIGEN untuk kite bernafas hari ni. So, korang dah ucap "Alhamdulillah" belum?

 
#2. Tengok anak-anak, suami or isteri 
https://i.ytimg.com/vi/ntT3MFPFBwk/hqdefault.jpg
Bile bangun tido kite tengok suami or isteri (untuk orang yang dah berkahwin), and tengok anak-anak (kalau dah ade anak), Syukur sebab dieorang masih lagi bernyawa & menceriakan rumah kite. Kalau dieorang tak ada hari ni, dieorang dah meninggal dah. So, syukur pada Allah swt kerana masih lagi meminjam orang-orang hebat ini untuk kite. Ayuh, ucap Alhamdulillah.


#3. Jalan kaki pergi kerja
https://www.tellwut.com/uploads/media/image/64523e1422033870o1568.jpg
Pagi-pagi, lepas bersiap, kite terus jalan kaki pergi kerja. Even korang pergi kerja naik kereta, tapi korang kene menapak jugak at least 5 langkah dari bilik tido kalian untuk naik kereta tu. Syukurlah korang masih lagi diberikan SUMBER REZEKI oleh Allah swt untuk menyara anak bini kalian. Cuba tengok, berapa ramai orang yang tak de kerja - yang masih mengganggur or kene buang kerja. At least korang ade jugaklah "periuk nasi" untuk bagi keluarga kornag makan nasi hari-hari. Ucaplah Alhamdulillah walaupun gaji korang tak besar macam Perdana Menteri.


#4. Sarapan Pagi
http://www.islamabadsnob.com/pancakes-best-breakfast-places-in-karachi.jpg
Ade orang sarapan pagi kat rumah. Alhamdulillah sempat untuk makan dahulu sebelum pergi kerja. Alhamdulillah, diberikan kesempatan MASA untuk makan dahlu sebelum memulakan hari yang indah. Ade orang pulak , bersarapan ketika dah masuk ofis.. Walau apapun keadaannya, korang dapat gak makan untuk hari tu. Makanan tu kan rezeki, ade orang langsung tak dapat makan dengan aman& tenang mcm orang-orang kat Syria & Palestin. and ade orang langsung tak dapat makan pagi sebab tak cukup duit untuk bersarapan. So kroang dapat makan ni, at least ade jugaklah rezeki Allah swt bagi kat kornag.. So, ucaplah syukur atas kurniaan makanan tersebut.


#5. Langit warna biru
https://wallpaperscraft.com/image/sky_blue_white_clouds_tenderness_4937_602x339.jpg
Sesudah sampai ofis, korang nampak langit warna biru.. Ye lah, kadang-kadang langit warna gelap sebab hari hujan, atau hari mendung , but hari-hari esok atau hari kelmarin korang dapat jugak tengok langit warna biru tu. It means that, korang masih lagi diberikan penglihatan untuk melihat warna-warna alam. Ade orang langsung tak de rezeki untuk lihat "warna" dunia. Dia tak tahu pun hijau tu macam mana, merah tu macam mana, biru tu macam mana.. Tapi korang tahu jugak bentuk awan tu macam mana, langit membiru tu macam mana. So, bersyukurlah.. 

And lagi satu, langit biru tu menandakan bumi yang korang pijak hari ni masih lagi aman , dan tak ditimpa bencana alam.. So, kornag masih lagi boleh menghirup udara yang nyaman setiap hari. Kalau bumi ni ditimpa bencana alam, mungkin korang masih lagi hidup, or mungkin juga korang sudah mati. So, bersyukurlah pada Tuhan Yang Satu itu..


** After all, buatlah SOLAT SUJUD SYUKUR bila-bila pun korang free, at least sekali seumur hidup pun ok dah menandakan korang bersyukur dengan semua rahmat & nikmat yang Allah swt bagi kat korang selama ni..

Just sharing.. 
A reminder for myself as well..
Hope it benefit others..

Have a good day everybody..
Thanks for reading..

Wednesday, 3 August 2016

Rindunya Nak Panjat Gunung

Sebelum aku aktif travel, aku aktif suka panjat gunung. Kalau nak gelarkan aku ni HIKERS, tak layak lagi sebab aku belum lagi takluk G7.

Tapi sejak peristiwa hitam tahun 2011 (lepas turun dari Gunung BUBU, kat Perak). Aku dah stop hiking. Aku stop hiking tu, sebab aku kene viral fever.. ANd kene admit masuk hospital 2 minggu. Tapi dalam tempoh rawatan dengan doktor pakar (follow dengan specialist 2 tahun), aku ade gak curi-curi naik Gunung Ledang. And that was the last crest that i've conquered.

And since then, aku aktif travel secara backpacker. (blog lama aku lavenderbackpacker.blogspot.com). Nak travel mewah-mewah tak mampu, so travvel murah-murah jer la...

And skrang ni aku rindu giler nak panjat semula gunung, tapi masa tak mengizinkan..

Antara gunung & Bukit yang aku dah terjah :
1. Bukit Broga, Semenyih
2. Bukit Tabur, Melawati
3. Gunung Korbu, Perak
4. Gunung Gayong, Perak
5. Gunung Besar Hantu, Negeri Sembilan
6. Gunung Datok, Negeri Sembilan
7. Gunung Angsi, Negeri Sembilan
8.. Gunung Bubu, Perak
9 Gunung Tok Wan, Semenyih
10. Gunung Bubu, Perak
11. Gunung Ledang, Johor











Ini semua gambar-gambar kami masa hiking Gunung Korbu & Gunung Gayong dulu... 
Sorry tak de gambar kat puncak..
Pengalaman naik Gunung Korbu memang sangat-sangat fun..
Hiking ambik masa 2 hari untuk sampai di puncak.
2 hari naik, 2 hari turun, so trip ni memakan masa 4 hari.
Mana tak lamanya sebab Gunung ni gunung kedua tetinggi kat Semenanjung Malaysia..
Track die sangat tough..
But after all, i did it. hehe..

Tips untuk begginers:
 1. Start kumpul stamina dulu, pergi jogging regularly, sebab kalau tak de stamina, oksigen tak ade bila naik gunung, korang boleh mati tau..

2. And start panjat bukit yang rendah-rendah dulu macam Bukit Broga..
Then, after that, boleh cuba panjat Gunung Nuang. Sebab Gunung Nuang tak tinggi & trak die cukup lengkap untuk hikers belajar semua selok belok trak gunung...

3. Kalau dah lepas Nuang, pergi la mana-mana gunung korang nak pergi pun..
Best of luck!



Tuesday, 2 August 2016

Hadiah Birthday untuk En.Suami

Assalamualaikum wbt..
Happy August.. 
dah masuk bulan Ogos dah.. Kejap jer masa pergi..
Lagi4 bulan nak masuk tahun baru...
Soon.. sobb. sedih sebab azam 2016 masih belum tercapai... huhu..

Ok. ni aku nak citer pasal hadiah harijadi untuk en.suami..
Birthday my husben dah lepas, Julai hari tu..
Pikir punya lah pikir nak bagi apa.. tetiba aku dapat idea nak bagi ni.. 

Luggage for business..

http://dromo.co/wp-content/uploads/2013/06/travel-pro.jpg 

Biasanya kalau hadiah untuk isteri or wanita senang sikit nak bagi - sebab macam-macam bende yang sesuai & confirm si wanita tu suka macam belikan hadbeg ker, perfume ker, purse ker, tak pun beli emas seketuuul , confirm hati riang tak terkata..

Tapi kalau hadiah utnuk lelaki ni, aku macam blur sikit.. 
Biasanya orang bagi tali pinggang, jam, handphone, wallet, perfume - semua bende tu aku dah bagi...
Nak bagi hadiah sport rim keta memang TAK LA sebab en.suami aku tak minat ngan keta-keta ni , and plus aku pun tak mampu nak beli sport rim..

Then, aku pun belikan luggage tu..

Sebabnya :
En.suami aku selalu pergi outstation (naik flight) and die pulak jenis tak suka check-in bag dalam perut kapal terbang (kalau travel less than 1 week), so die akan angkut beg naik kapal terbang tu. So, biasanya die akan bawak begpack.. Kirenya begpack pun berat jugak la aku rasa sebab nak sumbat laptop, wayar laptop, toiletories, baju bagai...

So, i got an idea belikan luggage ni, special for business trip.. nampak elegan gitu..
Saiz beg ni 17 inci jer, and memang boleh bawak masuk cabin...
And of course, he like it..

hehe. ok, thats all.
Thank you for reading...