Wednesday, 27 July 2016

Tips :: Rahsia Kulit Flawless

Assalamualaikum wbt..

Since ramai yang tanya aku aku pakai apa nak bagi kulit nampak licin..
So, inilah rahsianya...

 
Seriously, (TAK TIPU!), 
aku memang amalkan makan buah tomato fresh mcm ni hari-hari.. 
makan dengan nasi sebagai ulam a.k.a sayur..
But, aku tak makan macam makan buah epal tu, aku hiris nipis-nipis macam gambar bawah ni..

Soryy, gambar tak emriah...
Ni bekal aku ke univerisiti. 
Korang boleh baca kat entry My Lunch Box ni.
 
 
Aku tak mekap, jarang sekali aku mekap.
Aku cuma mekap bile ade occasion tertentu jer sebab kulit aku sensitif dengan chemical.
Daripada muka aku rosak sebab duk tepek itu ini, elokla aku biarkan je pucat macam tu..

So, itu je la tips jaga muka aku kali ni..

Ok, TQ for reading..
 
 
 

Thursday, 21 July 2016

Eczema : Skin Care for My Baby



Assalamualaikum wbt.

Sorry lama tak update.. sebab bertapa.. untuk fokus pada tesis & tulis journal paper...
InshaAllah, kalau tesis dah hantar nanti, aku akan rajin update.. ahakss 

SELAMAT HARI RAYA U oll..
A big thanks to Farrah from FAMF TOwer & Deanna Morni sebab bagi I kad raya. 
Sorry tak dapat nak update lagi. hehe
 ******************************* 

Kali ni nak cerite pasal eczema.. 

As u know, my baby suffer from eczema since she was borned , sebab warisi penyakit keturunan ni dari aku. Aku dulu suffer eczema teruk giler sampai kulit berdarah-darah sampai tahap rasa nak ambik berus besi nak garu kat tempat gatal tu... Tapi alhamdulillah, bile dah besar ni ok dah bile dah pergi jumpa specialist..

Eczema ni kalau kite tak rawat sejak kecik, die akan berlarutan sakitnya sampai ke besar. Memang eczema tak kan hilang but least kite boleh control supaya tak jadi mudarat sangat..

Alhamdulillah, berkat pengetahuann & pengalaman handle eczema, aku sikit-sikit tahulah macam mana nak handle anak aku yang sorang ni.. Die penghidap "mild eczema", so far tak teruk macam mummy die lah, sebab mummy die masa kecik-kecik dulu tak pakai ubat ke lotion ke semua tak pakai (budak kecik mana tahu apa-apa, tambah pulak zaman mak-mak kite dulu mana ade internet segala bagai). 

Orang yang ade eczema ni sensitif sikit, tak boleh pakai produk semabarangan, nanti kulit lagi hancur. So, kene cari produk yang sesuai dengan badan kite. So, ni aku nak share apa produk yang aku pakaikan kat anak aku , maybe tak sama macam orang lain, but hope can benefit others yang ade masalah eczema jugak. 

1. Lotion
Aku pakaikan lotion Mogoo Irritable Skin Balm , BUDS: Super soothing rescue lotion  & AQUA cream... (boleh baca SINI & kat SINI)



Mogoo Irritable Skin Balm (Lotion)

http://www.pharmacia.com.my/images/stories/virtuemart/product/AQUA%20CREAM.gif 
Aqua Cream

2. Sabun Mandi
Dulu masa FL baby lagi (bawah setahun setetengah), aku pakaikan die sabun mandi jenama BUDS - warna biru, khas untuk kulit eczema. Sebab sabun tu jer yang ngam ngan FL. Tapi sebabkan mahal sangat (1 botol RM50) , boleh tahan sebulan jer. Lepas umur die setahun setengah, aku cuba pakaikan sabun jenama DRYPERS, and Alhamdulillah ngam. So skrang FL pakai sabun mandi DRYPERS je la... Pampers pun FL pakai jenama Drypers.
http://shop.justlifeshop.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/b/u/buds_eczema-mini-pack.jpg
Biasanya aku beli satu set macam ni.. Ade sabun & lotion
https://www.bayanmall.com/image/cache/data/07-20-13%20AC/IMG_5194%20copy-700x700_0.jpg 
Sabun mandi drypers. 

3. Bedak (Powder)
Bedak pakai jenama DRYPERS. Tapi kalau kulit die ade rash or merah-merah, aku pakaikan bedak AGNESIA (bekas bedak warna merah), pakai lepas mandi jer.. 

http://www.youbeli.com/images/screenshots/334210_631229.jpg
                   Bedak drypers

http://starhealth.com.sg/media/catalog/product/cache/1/image/450x450/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/a/g/agnesia_dusting_powder_.jpg 
AGENISIA powder.
Pakai masa skin die rash jer or gatal-gatal. 
                                 Powder ni ade antseptic, sebab tu berkesan untuk hilangkan ruam.

4. Ubat sapu (antibiotik)
Ubat ni pakai masa badan atau mana-mana tempat kat badan die ade rash (gatal-gatal). Kalau tak de, tak pakai la. Ubat ni ade streoid tapi sangat low , and ubat ni ade antibiotik. So, bile sapu kat tempat rash tu, lepas tu terus baik. Ubat tu jenama - FUCICORT.
https://www.galenox.com/images/farmacos/img/DEF59/leopharma_fucicort_crema_15g.png 
Fucicort . 
Ade antibiotik. 
Dermatologist yang rekomen cream ni kat kami..


So far, ini je produk-produk yang sesuai dengan anak aku.. Aku tak berani nak cuba produk lain or try & error sebab aku takut kulit die akan lagi rosak.. So apa yang sesuai, itu je aku pakai..

:Prevent is better than Cure"...

So untuk mummy &daddy, semoga entry ni membantu..

Thanks for reading..