Wednesday, 23 March 2016

Semalaman di I-City, Shah Alam

Masa Cuti Chinese New Year banyak-banyak bulan lepas, aku & family spend masa kat I-City jer. Tak gi jauh-jauh pun sebab tak nak sesat dalam jem.
 
Sebelum ni dah pernah pergi I-City ni, tapi tak pernah la stay overnight kat sini, so ni baru merasa nak tido kat sini . Walaupun I-City sekakngkang monyet jer dari umah aku, but why not we have a try kan. Tak semestinya kalau nak gi bercuti tu, kene gi jauh-jauh, naik kapal terbang bagai, camping belakang umah pun OK kalau anak-anak dapat bergumbira.
 
SO, kiteorang tido kat Hotel Butik I-City. Bilik hotel Nye secononet jer, cukup-cukup untuk kiteorang 3 orang and muat la nak letak beg & solat. Harge semalam RM 170 (peak-season), cuti sekolah kan + cuti CNY.
 
 
Bangunan warna cekelat tu la Boutique hotelnye. (Sorry tak ada gambar interior)
 
Malam tu kiteorang pusing-pusing ronda2 satu Icity ni.. Pusing jer, tak masuk apa-apa pun kecuali Game 5-D. Kononye 5D la tapi tak best sangat. Kalau korang pernah gi Langkawi (kat sebelah 3D art gallery, kat situ lagi best, even kat Universal Studio lagi bapak best). But, sekadar nak merasa macam mana rasa 5D kat ICITY ni, why not give a try kan..
 
Dalam 5D hall.. kene pakai spek mata 3d ni.
 
5D hall ni kat sebelah Typhoon ni.
Typhoon ni pun tak best kalau untuk orang tua2 macam aku ni..
Kalau budak-budak hingusan, best la..
  
Ini waktu siang. tak ramai sangat orang compare dengan waktu malam.
Nak berjalan pun , kene lap peluh..







Map I-City



 


 

Ni wall climbing untuk budak kecik 
 

Extreme gam euntuk budak kecik

Kalau sape rasa nak tengok patung lilin, silalah masuk Red Carpet ni.
Berpeluh ketiak ko nak berebut dengan jutaan orang..
Tapi kalau u oll dah masuk Madame Tusod, lupakan je hasrat masuk Red Carpet ni..
Langsung tak ada feeling kalu dah tengok patung lilin real punya

Esokkanya, kiteornag masuk ICity Water park. Beli tiket RM 30 seorang kat kaunter ni..
 
 
kaunter tiket. Kat dini guna system kad, habis kredit, top-up je kad tu kalau nak main apa-apa.





 
Inilah bende yang paling WIN kat Water Park I-City ni - Tornando..
kalau dating Water park ni, wajib naik bende ni..
rasa die macam nak terkeluar biji jantung ko..
(sumber image : pakcik gugel)

Kids main kat sini





Penat! makan la dulu.
 
P/S : Masuk Water Park ni, tak ada makanan jual kat dalam ni, so dinasihatkan bawaklah segala bekal makanan + air minum-minum supaya korang tak kebuluran kat dalam ni. Bila dah masuk dalam, dah tak boleh keluar nak gi cari makan. So, nasihat aku bawaklah seguni nasi, mee dan segala bagai yang korang boleh makan.
 
Itu je la yang aku nak citer. Thanks sebab sudi baca. nanti aku update lagi story aku..
 
Caaauuuu - ciinnn-cauuuu

21 comments:

  1. Rumah akak pun sekangkang kera jer pergi iCity ni fink..
    Jalan kaki pun boleh.. tapi berpeluh jugaklah kan..
    Ok juga pergi dekat2 ni tak lah sangkut jem kan..

    Akak pernah naik Tornando tu kat Afamosa Resort Melaka.. mmg rasa nak luruh jantung..
    Tak lah nak naik lagi..

    Smlm duduk dlm tu ok lah..
    Rasa gi cuti jauh jer bunyi yer dak.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul . betul. biar[un dekat rasa macam jauh jer bercuti Nye. hehe

      Delete
  2. betul tu.. bercuti dekat2 je pun cuti gak..
    ehehe kalo CT pegi waterpark.. duduk kat pelampong je.. rendam badan dah la.. slides2 ni seram..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa lah ct ni. tak mencabar langsung. hehe

      Delete
    2. CT duk dalam pelampong, boleh kawan ngan FL la. hehe

      Delete
    3. ehehe bukan apa kak.. bila naik rides semua kita ada adrenaline rush..
      i dun like it when my heart cant be at ease.. so kita play safe.. duduk kat pelampong ja =P

      Delete
  3. SERONOK JUGA BERCUTI DEKAT2 RUMAH JER SBB KALAU XNIAT BERCUTI X EXPLORE SGT TEMPAT TU...MENARIK JUGA ICITY TU...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak. kalau tak, tak ada Nye nak explore tempat dekat2 ni

      Delete
  4. sekangkang monyet katanya..bagi sis JM kalau drive lm 30 - 40min ah kira jauh tau..kalau naik flight berjam-jam pun x pe..dasar! x suka travel dlm msia hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jm memang! mana ada nak pandang2 Malaysia ni... orang kaya memang becuti kat luar Negara jer macam Che Ta. hehehe

      Delete
  5. baru plan nk bawak mak jln2..hurmm cam x sesuai lak nk g water park ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jm bawaklah mak pergi shopping mall , pasti mak JM suka. hehe

      Delete
  6. Amboi, puaslah si FL mandi-manda! :)

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. i-city ada nie semua ? mcm best je ... even saya stay shah alam pun saya pun pernah ke i-city ...salam perkenalan and jemput ke blog saya juge =)

    ReplyDelete
  9. Seronok kalau water park yang boleh bawa masuk makanan ni compare to yang tak boleh langsung. Pernah pergi i-city tapi tak pernah masuk water park. Nanti nak try lah hihi

    ReplyDelete
  10. Boleh bayangkan berjalan di I City tu siang-siang memang berpeluh habis... Sebab kawasan luas kan. Mungkin masa siang best pergi waterpark je kut, malam-malam nak jalan baru seronok eh tengok lampu-lampu.

    ReplyDelete