Wednesday, 26 August 2015

PHD :: Organize My Research Work

Assalamualaikum wbt..
 
I'm entering my third year of my phd journey. Actually, my academic year will start on September, but September just around the corner. Thus, my final year path has just started.. It means that, I only have a year to go for my PHD research.. The deadline to submit my PHD thesis to the university will be on September 5, 2016. The date is killing me..
 
Of course many PHD candidate finished their PHD exceed than 3 years, some has done it within 4 years and 5 years.. But I want (try my best) to finish it on time.. I want to graduate on time (GOT).. So ambitious?? I don't think so 'coz many of my friends has did it within 3 years. And the same thing goes to my husband. My husband finished his PHD at the New Castle University after 3 years struggling  with his research..
 
The time is kicking and I only have 1 year left ... Thus, I have to plan for my work.. Fail to plan, means that plan to fail.. Hence, I've set up a goal and organize my research work for the upcoming 12 months. I've to be more productive 'coz every single second is really worth..

How I organized my research work :

1. Plan a task / work for every month.
2. Put a deadline for every task.
3. Start with 30 minutes of quality work (research work) everyday.
4. Contact / meet the supervisor frequently, and tell him about my progress.
5. Work (writing) for imperfect because nobody is perfect , and don't be a perfectionist.
6. Write consistently & regularly in small increment.

In spite of all, please enjoy yourself such as having a date with your gf/bf/bff, go for a movie, exercise (jogging, swimming etc), travelling, vacation, baking or do anything else that makes you happy.. Remember, don't stress yourself !

This is an example of mine...
A plan for upcoming 12 months....
I am an "old school" one,
 so writing and drawing on a paper is more preferable than put everything in the laptop.
 
 
On the other hand, this is tips for being productive :
I got this one from Ustazah Pilihan Firuz's blog as she is also doing a phd like me and also entering her third year.. Thank you Firuz for your sharing.. It is useful to others..
 
 
Last but not least, for those  who are in your postgraduate world,  don't give up and enjoy yourself for whatever u are doing.. Be organized and keep motivated every single day. InshaAllah, Allah will ease your journey..
 
TQ for reading everybody !

Tuesday, 25 August 2015

Petua Nak Dapatkan Anak Kembar

Kalau sesiapa yang ada hasrat nak kan anak kembar, ce cuba petua ni. Mana tahu berkesan.. Aku tak pernah try lagi , skrang baru jer sorang anak. Jadinya, tak tahu lah berkesan ke idak petua ni... Ada orang share ni ka whatsapp, jadinya aku share la kat sini...
 
 
Kita cuma merancang, tapi sebaik-baik Perancang adalah Allah swt..
Kita hanya mampu berusaha, tapi Allah swt jua yang Menentukkannya...
 
Wallahualam..
TQ for reading! 

Monday, 24 August 2015

Review :: Restoren Mee Tarik Bangi

Restoren mee tarik kat Bandar Baru Bangi ni ada kat Bangi Sentral,
sederet dengan Butik Sugar Scarf & Bella Ammara..
 
First time aku makan mee tarik ni.. selalu tengok kat China je orang buat mee ni,
skrang kat Malaysia pun dah ada... Biasanya kat Selatan & Timur China la famous ngan mee yang buat sendiri ni.. Kalau Utara China tu tak ramai dah orang Muslim, I means Muslim kat sana tak seramai macam kat Selatan atau kat Timur China. Taste die sangat-sangat yummy bagi aku lah..
 
 
Serve panas-panas..
Selain mee , kat restoren ni pun ada hidangan nasi jugak.
So kalau rasa macam tak nak makan mee, boleh lah makan nasi...
And harga die bagi aku tak lah mahal sangat..
Berpatutan & masih dalam skim mampu milik...
 
Bila ada orang order mee, mamat ni terus buat kan mee untuk orang tu.. Tarik-tarik mee, doh dia dah siap tersedia, just tarik-tarik je nak bagi nipis & Nampak rupa bentuk mee.. Kalau ada 10 orang order mee, jadi 10 kali la die kene buat mee ni.. Kalau ada 100 order mee, jadi 100 kali la die kene tarik mee ni.. Jadinya, dalam sehari aku tak tahu lah berapa banyak mee yang die buat.. Sebab banyak sangat ordernya..
 
Lepas dah tarik mee, mee tu terus direbus & then diserve kat orang yang order tu.. So, proses ni akan diulang-ulang setiap kali orang datang order nak makan mee..

Ni rupa restoren mee tarik ni...

 
FL kalau makan mee panjang-panjang atau spaghetti memang penuh dengan excitement....
 
K, tu je lah nak share..
Restoren ni sangat-sangat recommended...
Kalau nak datang, just google jer, "Bangi Sentral", nanti bila sampai kat Bangi Sentral (Seksyen 8), korang nampak la restoren ni , kat sebelah Sugar Scarf..
 
K, TQ for reading !
 

Thursday, 20 August 2015

Wai Wai Park @ D' Pulze, Cyberjaya

Assalamualaikum
(tak jawab dosa.. khikhikhi)
 
First time pergi shopping mall D'Pulze kat Cyberjaya sebab tempat ni pun baru je bukak tahun ni tak salah aku... Saja la jalan-jalan sini & terjumpa tempat untuk kidz & toddler boleh main... So heaven for the children.. Lebih kurang macam tempat main yang lain-lain jugak, tapi Wai-Wai Park ni murah compare to others macam Kids Paradise, Kids World, Kidz Gym & Sport.. Aku rasa, yang ini lah yang paling murah..
 
Bayaran masuk RM 6 jer untuk setiap 30 minit, kalau nak main lama, tambah jer lah duit tu.
Wai Wai Park ni, tempat mainan untuk budak-budak.. ada macam-macam game kat dalam tu..
 
 
Kalau nak masuk kena beli kad ni Rm 2. RM2 ni dikira deposit, bila nak pulangkan kad, dieorang akan bagi semula duit kita RM2 tu tadi. Tapi kalau nak ambik terus pun takper, RM2 tadi tu burn la... And bila nak masuk park ni, bayar lagi RM 6 untuk setiap 30 minit,. So, nanti duit tu akan ditop up kat dalam kad ni. And bila nak masuk park, just touch jer kat ni kad gate.. Andai kata kalau nak tambah masa untuk bermain, just top-up je lah kad tu
 
 Tenggelam di lautan BOLA
 
Zoom sikit muka die.. 


In The Toy House.. Puas duk kemudi kapal tapi kapal tak gerak-gerak.. hahaha

Lompat la kau puas-puas
 
"Pon.. Pon... Cepat-cepat .. sape nak naik bas.. jangan risau, saya bawak selamat punya"

"Ishh! kereta sape la pulak kat belakang tu.. Orang nak undur tak boleh... dah la bas ni besar"

" Ok! gua ciou lu bro.."

Intai-intai dulu.. kalau best, baru main


Teka silang bentuk

 
First time cuba extreme game ni..

Really have fun!


Ok.. Tempat ni sangat-sangat recommended untuk parents yang ada anak-anak , nak bawak anak gi main-main... Berbaloi sangat.. Plus, tempat makan kat D'Pulze pun banyak yang best-best...
 
Ok, that's all. TQ for reading anyway..

Tuesday, 18 August 2015

Microwave Rosak

Last week microwave aku rosak. Bila nak panaskan makanan, dia keluar api kat dalam microwave tu.. So, weekend baru-baru ni pergi lah hantar repair... Rupanya 'magnetron' yang macam dalam gambar ni terbakar.. Lebih kurang RM 100++ gak baiki benda ni.. Pastu pulak, Tayar kereta aku pun kena tukar jugak empat2 tayar.. Aduusss.. Duit habis macam air paip jer..
Tambah pulak kena bayar GST lagi...Dugaaan..

Monday, 17 August 2015

Eczema :: Mogoo Irritable Skin Balm

OK.. Ni aku nak share cream eczema yang aku guna untuk diri aku.. Aku ada eczema sejak lahir lagi, almaklumlah penyakit keturunan.. Sekarang anak aku pulak berjangkit eczema ni..  Cream ni jenama Mogoo.. Fungsi dia macam moisturizer untuk melembapkan kulit.. Cream ni organic, jadinya FL pun guna sekali... Harga 1 botol ni lebih kurang RM70.. Sebabkab mummy & anak guna sama-sama, jadinya aku rasa berbaloi beli sebab 1 keluarga boleh guna..
Alhamdulilllah .. Ia berkesan kat kulit aku...

Friday, 14 August 2015

Wordless Friday - My lunch meal today

Hari ni macam tak ada mood nak update blog.. Tapi update la jugak...
 
Ini lunch aku untuk hari ni..
macam biasa - bawak bekal ,
letak dalam lunch box bila pergi Universiti..
Boleh baca pasal kisah My Lunch Box kat sini..
 
Rice & soy sauce + Grill Salmon + Tomato
 
Biar simple .. tapi yang penting EAT CLEAN

Thursday, 13 August 2015

Custom Made Sticker

As I am a planner addict, the stickers really helps me in decorating my planner.. Thus, I do need to customize those stickers 'coz it is hard to find in store... So, aku tempah custom made sticker ni dari sorang kawan kat instagram, kawan geng "planner addicts" jugak... Dia ada jual custom made sticker ni, dia buat sendiri as her part time business..
 
Aku nak buat sendiri??? hampeessss.. lebih baik aku gi lipat baju yang bertimbun-timbun tu dari duk buat sticker ni.. Apa yang senang, yang ada jual, beli jer... "Tak yah nak susah-susah buat sendiri".. Itu lah prinsip aku sejak jadi ibu ni...
 
Inilah sticker2 tu.. Banyak sangat.. Tapi hanya mampu snap gambar yang ini jer
 
Kalau korang nak tempah sticker yang korang nak, just search jer kat instagram @tofureka .. And kalau korang nak tengok macam mana orang decorate planner guna sticker ni, just hastag jer #planneraddicts atau #planneraddictmalaysia ..
 
Ok, that's all.. TQ for reading !

Wednesday, 12 August 2015

Mengenali Haiwan di Zoo Negara

Assalamualaikum..
 
Weekend hari tu kitaorang pergi Zoo Negara. Saja bawak si FL tengok binatang.. Lagipun die tak pernah pun tengok binatang-binatang ni. Yang duk selalu tengok hari-hari cuma 2 binatang jer, bird & cat.. Yang lain tu, mampu tengok TV jer lah..
 
Tiket masuk RM 32 (dewasa) kalau tak masuk rumah giant panda. Kalau nak tengok panda, kene tambah lagi Rm24.. ini untuk orang Malaysia lah, kalau foreigner RM 50 (dewasa). Untuk baby besar FL ni free jer.. Kalau nak naik bas kat dalam zoo ni pusing-pusing zoo kalau malas nak jalan kaki, bayar la lagi RM 5 seorang..
 
So masuk dalam tu, kiteorang jalan kaki jer. FL duduk dalam stroller.. So, layan jer lah permandangan indah depan mata tu...
 
Macam-macam binatang ada, tapi aku rasa binatang kat Zoo Negara ni dah banyak yang tak ade, dah makin kurang binatang.. Dulu aku pergi banyak giler binatang tapi kali ni banyak yang tak ada... Takpelah, mungkin ada yang dah pupus kot.
 
Aku tak banyak sangat ambik gambar masa hari tu sebab tak plan nak bergambar pun.. Gambar yang ada ni sekdar kenangan yang si FL  dah bertapak di Zoo Negara..  So, layan kan ajer la..
 
Tempat gajah ni dah berubah. Dulu kat depan, tapi skrang dah kat belakang & lagi besar "rumah" dia

Zebra & zirafah pun dah tak sebanyak macam dulu. huhu

Flamingo tengah bersiar-siar
 
Rusa ni nak berkawan dengan FL..

 

Walaupun binatang dah tak banyak, but it still worth untuk bawak anak jalan-jalan.. At least dapat jugak dia kenal gajah tu macam mana..

Ok, that's all, TQ for reading!

Tuesday, 11 August 2015

JM Jari Manis - Manis Sangat ker?

Assalamualaikum..
 
Jari Manis.. Manis Sangat KER???
Hahahaha..
 
Memang Manis pun... Sis JM sentiasa manis..
manis senyuman, manis budi perkerti & manisnya tulisan..
Alhamdulillah, Syawal masih ada lagi...
& yet, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri (walaupun dah banyak kali wish) kat Sis JM..
Soooo sweeettt.. sebabnya Blogger Sis Jari Manis bagi aku kad raya masa Ramadhan hari tu..
 
Lambat giler aku update story.. hahahha,..
Maafkan saya Sis JM...
Abang posmen dah hantar kad ni dah lama, masa bulan puasa hari tu..
Tapi aku ni jenis yang malas nak check post box hari-hari..
Sebab dah tahu tak ade secret admirer nak hantar bunga....
Jadinya post box tu aku tengok sebelah mata je lah hari-hari..
 
Bila sibuk beraya, & dah habis beraya pun, en.suami aku bukak lah post box nak tengok kot-kot la ada dapat cabutan bertuah ker terus diantar hadiah kerumah...
alih-alih, tengok aku dapat kad raya..
Punyalah terkejut..
 
and so excited sebab yang bagi kad ni ialah Sis JM..
Aku dah kenal JM ni sejak dari tahun 2012, masa tu aku aktif kat blog lama as traveler..
Pernah dah sis JM mintak address sebelum ni nak bagi buah tangan tapi aku tak bagi address tu sebabnya aku tak nak terima "rasuah"... kenttuuttt!! (rasuah la sangat)..
 
Entahlah kenapa aku tak bagi address sebelum ni, mungkin sebab aku tak nak terima apa-apa hadiah dari kawan yang aku tak kenal inperson... itu persepsi aku sebelum ni, sebelum wujud Dorsett Pink ni..
 
Aku kenal JM dari zaman bujang, zaman aktif travel ke sana sini sorang-sorang.. (Sekarang pun aktif travel lagi, cumanya sekarang dah travel ber3, dah tak ade travel sorang-sorang).. Ada lah 2,3 orang travel blogger lagi aku kenal secara rapat, kenal in person sampai boleh pergi travel sama-sama.. Walhal sebelum tu cuma kenal dalam blog jer... Well, blog dah buatkan kawan-kawan aku bertambah...
 
Hopefully, 'perkenalan /persahabatan' dengan JM ni berkekalan , and maybe one fine day boleh jumpa face-2-face.. THANK YOU so much JM sebab ingat kat kita & bagi kad raya ni kat kite.. And TQ also for the DUIT RAYA untuk si comel kite tu... Semoga Allah swt murahkan lagi rezeki JM...
 
 
 

Tulisan JM pun cantik.. art sangat..

 

Sunday, 2 August 2015

Breastfeeding :: Doa untuk banyakkan susu

Cubalah amalkan DOA & ZIKIR kat bawah ni.. Mana tahu berkesan.. Tapi ingat! Setiap DOA harus diikuti dengan USAHA, baru menjadi... InshaAllah....