Tuesday, 30 June 2015

1st Ramadhan = 18 June


Baru hari ni sempat nak bukak laptop... Dugaan awal Ramadhan... My princess kene  cirit-birit. Sehingga hari ini, it almost 2 weeks already.. kesian dia.. Bila makan jer, ciry-bery.. huhuu... Siap sekali dengan demam & muntah.. Dah bawak gi jumpa paed.. Lucky, paed said tak perlu warded sebab die tak dehydrated and aktif jer macam biasa,,, 
Tapi nanti nak kene jumpa paed semula. ANd yet, i have to take care of her 24/7..

But, ini nak cerita perihal 1 ramadhan lepas.. Selamat berpuasa guys...

****************************************************************
****************************************************************
http://langitilahi.com/wp-content/uploads/2015/06/wallpaper_ramadhan_kareem_v1_by_yeopmi-d42fulc.jpg

1 Ramadhan ikut calendar Islam.. So, Selamat Berpuasa to all my readers.. Thank you so much for following my updates... Hari ni jugak buat julung kalinya, aku menyambut Hari Kelahiranku pada tanggal 1 Ramadhan. Yes, I was borned on June 18th , 31 years ago..

Syukur Alhamdulillah, Allah swt masih lagi bagi aku ruang udara untuk aku menikmati kedatangan Ramadhan buat sekalian kalinya.. Syukur yang tak terhingga, kerna masih lagi bias menunaikan solat terawih (entah macam mana eja...bantai je)..
Aku ras seronok sangat tahun ni sebab dah 2 tahun aku tak sambut Ramadhan macam orang-orang lain. Sebabnya 2 tahun berturut-turut aku berpantang selepas bersalin. Tahun 2013 , aku pantang sebab miscarriage. Tahun 2014, pantang bersalin kan FL, sebulan la aku tak puasa (nangis bucu katil...sob..sob..).. Walhal, sebelum berkahwin, aku seorang yang celebrate Ramadhan kaw-kaw.. lebih kaw dari celebrate Syawal..And yet, tahun ni aku dapat celebrate Ramadhan semula. Tapi bezanya kali ni , celebrate sekali dengan anak..


Ramadhan- why need to celebrate? Well, ramai orang ingat kita hanya akan celebrate benda / keraian yang gembira jer macam Birthday , anniversary, new born, Hari Raya,graduation and banyak lagi event-event lain.. But, for me wajar untuk kita celebrate Ramadhan in such a correct way and a correct thinking. Ramai orang bila start Ramadhan, sibuk buat kuih raya sebab nak buat 'makan-makan' masa hari raya nanti. Ramai orang bila start Ramadhan, sibuk shopping itu ini (penuh sesak Jalan TAR tu) sebab nak prepare untuk pakai masa Hari Raya nanti. And ramai jugak orang, bila start Ramadhan dah duk sibuk tengok kain langsir kat kedai atau online shop nak tukar langsir kat umah. 
Actually that was incorrect way of celebrating Ramadhan. That's why, people don't look Ramadhan as a "celebration event'. Sepatutnya, bila tiba Ramadhan ni, kita lagi tekun nak buat ibadah lebih banyak dari hari-hari biasa. Macam banyak buat solat sunat. Macam Bersedekah masa bulan Ramadhan ni, banyak mengaji masa bulan mulia ni, dan banyak jugak pergi ke Majlis-majlis ilmu masa bulan puasa ni kalau sebelum ni langsung tak pergi pun kat majlis ilmu... That's the correct way of celebrating Ramadhan.. Ye lah, Ramadhan pun sekali setahun jer.. And pahala die pulak, berkali-kali ganda dari hari-hari lain.
And yet , I celebrate it together with my birthday. And I feel a double celebrations as well as a double happiness.. hehe.. Bukan aku kata tak boleh buat kuih-mueh, tak boleh beli langsir, tak boleh shopping baju raya semua bagai.. But, why don't, u buy all these before Ramadhan. So, during Ramadhan u can just soncentrate on your Ibadah... That's my 2 cents..

By the way, Happy Fasting to all of you...  =))

Tuesday, 16 June 2015

Baby's Food : Animal Pasta

 
Animal pasta ni aku beli atas suggestion dietitian yang aku jumpa hari tu. [Boleh Baca kat sini untuk post tu]. Lepas jumpa dia, aku terus pergi Cold Storage cari benda alah ni. Mana tau , FL berminat dengan food lepas tengok animal yang kiut-miut ni.... Aku beli jenama Organ ni..Vegertable Pasta. Alhamdulillah, FL suka ... Sebab Nampak pelik kan shape die tu...
 
 
Try la cuba bagi kat anak korang. More fun.....
[Credit Pakcik Google for the picts]

Thursday, 11 June 2015

1 Tahun Sudah!


Today Farah Leena already turns 1 year old. Happy Birthday to you my princess. U are such a wonderful person that I've met in my lifetime. God already sent you to me by Angel's wing and u are my great gift that I have own in my lifetime.. Nothing can change my love on you.. And definitely you are MY EVERYTHING. Love you more till the end of time and forever for what ever.. Thanks GOD for this great gift..
 
You were born on June, 11th last year, a week before my birthday and surely, you are my birthday gift that I've been waiting for.. A priceless gift from Allah The Almighty. I was grateful with that...
 
A year bringing you up is a starting time for a women called "mother". You has changed my life 360 degrees from a person who does know nothing about motherhood into a person who are really "strong" as a "supermom" (perasan...ahakss)... U taught me every single little thing.. and you taught me a lot on time management.... Yess, u are a super great teacher sayang...
 
Thanks for being my BFF ak.a My Best Friend Forever .... And thanks for always been there for me..
I'm speechless.. and yet, I love you so much till Jannah.. I pray for your happiness, success, and perhaps, u will be anak solehah and become a HAFIZAH one fine day.. My doa always be with you.. May Allah The Mercy protects you in every single minute..as well as May Allah swt grants my Doa.. InshaAllah..
 
Take Care Sayang.. Daddy and mummy Loves you so much more than forever....

Wednesday, 3 June 2015

Welcome June!


It's already June.. Even i'm quite late (today is already June, 3rd), but i think i'm not too late.. 
June is my month and i love June so much.. WHY??

Because June is my birthday and June also is my princess's birthday.. Yess.. both of us were borned on June.. My princess on June 11th and myself on June, 18th.. A week after my daughter's birthday.. And definitely we can celebrate our birthday together.. That's the happiest part but usually, i'm not celebrate the birthday.. Do not why.. It seems a rare even in my family of celebrating the birthday.. hehe..

And for my princess? Do not know yet. Kalau celebrate pun, maybe buat small even jer to gather all the family members.. That's all..

And starting on June also, i'lll be a full time house wife.. Fl dah tak antar ke umah babysitter sebab dia dah tak suka duduk kat umah baby sitter, asyik nangis jer.. So, mummy have to take care of her.. 
Hope everything would be fine..

Ohh June! Please be nice to me...

(Maaf kawan-kawan.. Tak sempat nak blogwalking sekarang.... Nanti bile free, aku jengah blog korang k... Sorry sangat-sangat.. Jangan merajuk k... )