Monday, 19 January 2015

Eczema :: Aqueous Cream vs Aqua Cream

Aku merupakan pembawa eczema, baka diwarisi dari zaman nenek moyang aku. Semua orang dalam famili ade eczema, ade yang tak serius , ade yang serius. Depends la. So, kami 1 famili dah biasa dah dengan perkataan "Eczema" ni. So, no wonder la my baby gurl, FL pun dapat eczema jugak, tempias dari mummy dia. 

She has been diagnosed with eczema since she was 2 months old. That time, i applied a Johnson & Johnson lotion on her skin. But, few weeks after that, her skin became irritated. Thus, i took her to see her paeditrician and Paed said that she had an eczema. Then, Paed gave me "Aqua Cream" that need to apply to her skin during bath time and after bath. Alhamdulillah, everything going smooth after that. 

Paed also told me that try not to give my daughter a steroid base medication / cream. Because it will ruin the baby's skin. Once your bby's skin been affected by steroid, it will automatically ruin the skin and takes a long time to cure, might be untill she will be an adult. So, the best treatment for eczema is only the moisturizer which means the baby's skin need to be moisture all the time, tak boleh biarkan skin tu kering. Bila skin kering, senang dapat rash and it intend for slow recovery. And aqua cream is one sort of moisturizer.


 
Aqueous Cream vs Aqua Cream


 Aku ingatkan aqua cream ni sama dengan aqueous cream sebab dua-dua guna untuk eczema. Then, masa stok Aqua cream FL habis kat umah, aku pun ke Watson untuk beli stok baru. Biasanya, memang aku beli 1 botol besar ni. 

Then, bila sampai di Watson aku pun tanyalah kat chemist kat situ pasal aqua cream, and die tunjuklah yang itu (aqueous cream). Aku pun terus ambik dan bayar sebab ku ingatkan sama je dari segi isi kandungan nya dan fungsinya , mungkin berbeza dari segi ejaannya. hehe.. Nak pulak, aqueous cream ni murah giler dalam RM 19.00 jer sedangkan aqua cream dalam RM 50 satu botol.

 Then, balik umah, aku pun sapukan aqueous cream tu kat skin FL, selang 2,3 hari skin die jadi rash. Rash tu cume naik kat tempat yang aku apply cream tu jer. Then, aku terus stop. Pastu pergi farmasi lain cari aqua cream jugak. Balik umah, sapu skin yang rash tadi ngan aqua cream, esokkannya skin die ok bit by bit. After 1 week, jadi flawless dah semula..

 So, sememangnya "aqua cream" dan "aqueous cream" ni sangat-sangat berbeza. Isi kandungan berbeza, harga pun berbeza cuma sama dari segi fungsi untuk merawat eczema. Aqueous cream mengandungi paraffin dan aqua cream mengandungi paraben.

This is the worst so far. This pict was captured when we went back to our home town during flood last month.

*** Besides this cream, i also applied her other products as well but will try to explain about it later. Nanti lari tajuk pulak.. hehe

23 comments:

  1. Ekzema ni boleh sebenarnya dirawat. Maybe pasal alergik. Genetik pun satu, tapi usaha sahaja. Hasilnya pasti akan works miracle dear 😄

    Suggestion saya, tukar cadar selalu dan kalau alergik kat habuk ke, kena selalu bersihkan rumah trutamanya tempat berhabuklah hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nabihah: ok2. Tq for your suggestion.. memang selalu buat mcm tu pun..

      Delete
  2. Tapi kesian jugak kat baby kecik2 lagi dah kena. Taknak diorang menangis ke since orang dewasa dah immune sikit.

    Budak dan bayi je yang tak tahan agaknya. Wish keluarga awak yang terbaik ye. Take care of your lovely children :)

    ReplyDelete
  3. simpati saya dengar... kalau dah penyakit kekal lepas tu dibawa dari satu keturunan ke satu keturunan... payah lah nak ubat kan... mudah2an 'anugerah' Allah ni akan disambut dengan kesabaran dan syurga juga tempat nya nanti di akhirat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah... so far eczema kat my gurl ni tak serius sangat compare to other family members

      Delete
  4. bersabarlah ya walau diuji Allah dgn penyakit sebegini...kak doakan Allah permudhkn semua urusanmu sekeluarga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak paridah ats doa akak

      Delete
  5. yer lah...kalau kite dah biasa pakai satu tu yang elok.. yang tu jer serasi.. moga cepat sembuh.. amin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah aty, tk bole nak main sesuke hati tukar yg lain. Btw, terima kasih utk doa aty

      Delete
  6. alaaa...siannyerrrr...kena rash...semoga cepat sembuh yeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deanna , tq for your concern. Rash yang itu dah sembuh dah. 3 hari lepas apply aqua cream tu terud sembuh. Itu gambar sebulan yg lalu masa bercuti kat kg hari tu

      Delete
  7. eczema ni klu dtg time teruk dia, mmg merenyam kan.. sy xde eczema, tp kwn ada.. kesian tgk dia smpi kenkadang kena injek.. pastu lak klu baby kena, aduiii.. so, stick je la dgn satu ubat ye..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mizz tina;; a'ah betul.. bile die datang, aduusss perit nye, tambah oulak bila baby yang jena, lagi kesiann. Moral of the story, jgn sesuka hati tukar skin care

      Delete
  8. Moga cepat sembuh hendakNYA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aizamia; dah sembuh dah ni. Cumenye eczema ade datang nenyerang sekali sekala, bile die datang, gatal tu tak tertanggung. Gatal miang semua ade. Anyway, terima kasih ats doa awak

      Delete
  9. Saya ada allergic and dah tua-tua ni baru tahu ada eczema. Kalau makan kacang terlebih, macam dalam kuah sate/kuah rojak. Mula tangan dan kaki tumbuh bintat2 merah. Kadang2 sampai mengelupas. Memang apa yang penting, kena pastikan kulit tak kering. Saya selalu pakai Ezerra.

    Moga FL tetap membesar dengan sihat, ceria & gembira :)

    ReplyDelete
  10. camna lah chemist tu leh salah beri pulak boleh cakap sama lak tuh aduhai.spelling pun terang2 lain....kasihan si FL..skrg keadaan dia bagaimana...nampak pedih je

    ReplyDelete
  11. kesiannya baby FL....akk, cuba cari dekat youtube, ada ramai orang review kata 'Egyptian Magic Cream' macam boleh tolong baikkan eczema...kot2 baby FL sesuai dengan cream tuh...kalau akk takot, akk try apply dekat akk dlu, sebelum bagi dekat bb :D cumanya 'Egyptian Magic Cream' ni mahal sikitlah...tpi rasanya insyaallah berkesan :D

    ReplyDelete
  12. Alahaii siannye baby.. moge awk tabah ye. Sy kdg tgk baby sy garu2 sbb nappy rash oun dah kesian. Btw, aqua cream tu bole dpt free kat general hosp. Try mntk. ade yg beli rm15 je. Rm60 pun ade. X tau apsl harge lain2. Sy pun nk g mntk nnt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lyanna, saya dah tak guna dah aqua cream ni... sebab aqua cream ni ada paraben (tak elok untuk jangka masa panjang). Skrang saya tukar ke organic base cream... jenama mogoo

      Delete
    2. Jenama mogoo ni senang nak cari tak, Intan? Kat farmasi biasa ada?

      Delete
  13. Baru2 ni ada baca di blog lain ttg ekzema,..terus teringat pada Intan & FL :)

    ReplyDelete